28 maj 2024

Valsinger: Artistbråken väcker obehag

Kul och underhållande eller obehagligt? MI:s Christel Valsinger roas inte av den senaste tidens artistkonflikter. 

Elvis eller Tommy Steele? Beatles eller Stones? Gyllene Tider eller Noice? Oasis eller Blur? Tupac eller Biggie?

Populärmusikhistorien är full av fejder. Ibland mellan artisterna själva, ibland mellan deras fans. För det mesta  av det mer verbala och oskyldiga slaget, i vissa fall – som i det sistnämnda exemplet – med fruktansvärda konsekvenser. Även i Sverige har vi som bekant fått se konflikter uttryckta i raptexter bli till verkligt, rått och dödande våld. 

Därför har det vänt sig lite i magen när några av världens största artister bråkat offentligt under de senaste veckorna. I det ena fallet oförblommerat, i det andra fallet mellan raderna (men förstärkt av media/fans)

Den åter uppblossade fejden mellan Kendrick Lamar och Drake, med disslåtar släppta i ett ursinnigt tempo under våren, har ägt rum helt oförtäckt.

För ett par veckor sedan peakade bråket när Kendrick Lamar gick upp i topp på Billboard Hot 100 med Not Like Us, och fejden verkar med det ha lagt sig för den här gången (med Lamar som ”vinnare”). Men tonläget har varit högt, med anklagelser om pedofili (mot Drake och hans crew) och hustrumisshandel (mot Lamar). 

Disskulturen är förvisso etablerad inom hiphopen, det är en konstart som kräver skicklighet med orden. Men här rör det sig förmodligen om grovt förtal. Hade inte båda parter gett sig in leken i full galopp skulle det nog finnas fog för att skicka in juristerna.

En slags en fejd pågår också mellan artisterna bakom USA:s just nu mest säljande album: Taylor Swift och Billie Eilish. I alla fall enligt mediarapporter (och här räknas sociala medier in). Billie antas t ex ha svingat mot Taylor under våren när hon kritiserat artister som släpper multipla vinylutgåvor av sina album eftersom det är dåligt för miljön (själv släpper hon nya albumet på återvunnet material).

Nu spelar Taylor ”dirty” enligt Billies fans – när hon släpper flera alternativa digitala versioner av albumet The Tortured Poets Departement, samtidigt som Billies nya album Hit Me Hard And Soft ska komma ut. Det påverkar Billies chans att knipa förstaplatsen på albumlistan.

Taylors fans påminner i sin tur om när Billie Eilish bjöd upp Damon Albarn på scen på festivalen Coachella, efter att han krititserats för ett uttalande om att Taylor inte skriver sina egna låtar.

Fallet Eilish/Swift låter lite som en realityserie med framklippta konflikter. Men försäljningsmässigt verkar fejderna vara en nyckel till framgång. När media återrapporterar om verbala påhopp och stickiga kommentarer mobiliserar fansen. Lyssnar mer, köper mer.

Lamar fick som nämnts en etta, Drake nådde sjundeplatsen på singellistan med sin diss Family Matters.

Med Taylors och Billies aktuella släpp har två album för första gången på åtta år sålt mer än (motsvarande) 300 000 enheter vardera under samma vecka. Det ger Billie Eilish en andraplats på albumlistan med 339 000 enheter medan Taylor Swift behåller förstaplatsen med 378 000.

Men vad händer om någon i kretsen runt omkring artisterna har svårt att dra gränsen mellan ord och handling?  Om något fan vill gripa in och stötta sin idol mer handgripligen?

Det är det som gnager.

Christel Valsinger