16 augusti 2023

Nylin: Big In Japan 2023?

MI:s Lars Nylin blev fascinerad när Spotify förra veckan presenterade statistik om svenska akters streaming utomlands. Nu efterlyser han tips på andra sorters exportframgångar – vilka är Big In Japan 2023?

Förra veckan kom Spotify med data om svenska akter som når större streaming utomlands än hemma i Sverige.

På just Spotify streamas svenska artister i genomsnitt 2,4 gånger mer utanför landet än inom – en klart högre nivå än det globala totala snittet på 1,3 och i Spotifys summering nämndes ett dussin exempel.

Många kändes föga överrakande, namn som  Snoh Aelegra, Peter Bjorn and John och Lykke Li är inbördes väsenskilda, men har på ett positivt sätt alla en ”Big In Japan”-aura omkring sig.

Big In Japan blev min första association när jag såg listan. Den motsvarar i viss mån den era i synnerhet på 1990-talet när en rad svenska akter sålde försvarligt – och även turnerade – i Japan och det gamla begreppet ”Big In Japan” fick ett mer mångfacetterat innehåll än att vara ironiskt menat.

Vissa hade en stark grund även här hemma, andra lyckades med konststycket att bli rimligt stora i Japan medan de i princip var okända här hemma.

Även 2023 finns åtskilliga motsvarigheter till detta, utöver att vissa namn på nämnda färska lista hör hemma där.

Inte minst i alla metal-genrer finns band som 99,9 % av svenskar aldrig hört talas om, men som  fyller medelstora hallar ute i Europa eller Latinamerika. Men i den långa svansens tidevarv finns mängder av exempel även i genrer som electro eller ambient.

För att inte tala om fenomen som Yung Lean.

Jag blir plötsligt mycket nyfiken på denna i många fall okända värld. I brist på faktakällor tar jag då till den mest kunniga av alla i ämnet: Musikindustrins läsekrets.

Tipsa mig gärna om akter som har försvarlig publik utomlands men som kanske gått mig förbi! Alla genrer är intressanta. Det kan handla om allt från turnéfakta i Chile till sålda DigiPaks i Sydkorea. Och givetvis om streaming! På Spotify eller på andra plattformar. Garmarnas enorma siffror på YouTube gör att även folkmusik kommer med i sammanhanget.

MI:s Daniel Johansson presenterade i våras en rapport med fakta om 2000 svenska akter, men i många fall är jag ärligt talat obekant med namnen. Hoppa alltså inte över namnen där.

Således: alla tips är bra tips!

*

Sångerskan och låtskriverskan Camela Leierth är saknad i Los Angeles sedan juni. Extremt oroande. Sprid gärna budskapet ni som har kopplingar i USA. Mer fakta här: https://shorturl.at/eiIKQ

*

Vila i frid Robbie Robertson. Han var inte jättekänd i breda lager, men hans roller i The Band gjorde honom till en nyckelperson i pop/rock. Därefter kom en stark solokarriär inklusive mängder av filmmusik, som åtskilliga hört.

*

The Node (se artikel) är långt mer än en Stockholmsangelägenhet. Missa inte att göra ett besök! På sociala medier kunde jag efter mitt premiärbesök inte låta bli att göra en lista över musik jag upplevt nära där The Node nu finns på Sergels Torg:

1. Ebba Grön och Urban Sax på själva plattan några meter från där The Node nu finns.

2. U2 och Simple Minds på Underground 30 meter från The Node. Senare fanns Skivakademin där.
3. Einsturzende Neubauten Kulturhuset 75 meter från The Node.
4. Massor på Konserthuset på Konserthuset 200 meter från. Kate Bush och Lou Reed är extra starka minnen.
5. Att få ge ut musiken till Stefan Jarls Modstrilogin på CD och senare streaming.

*

Mer Stockholm: missa inte Kulturfestivalen i helgen. Hade jag befunnit mig i huvudstaden hade jag inte missat Jireel, Popsicle och Seinabo Sey. 

*

Från läktaren är jag allvarligt oroad för David Ritschards hälsa.

*

Trevligt att se branschen tillbaka efter sommaren. Vädret är ju lämpligt att krypa inomhus i.

Lars Nylin