21 juli 2020

Nylin: Semester vore bortom bisarrt

Önskan om dialog är det primära när det nu höjs allt fler röster kring faktumet att max 50 personer fortsätter att gälla för offentliga tillställningar utan att livebranschen hör ett knyst om nästa steg från Folkhälsomyndigheten.

Vi är många som tycker att det är rätt absurt att offentliga bad kan ha tusen betalande besökare medan konsert och teater-sammanhangen inte ens får de minsta signaler om när en ansvarsfull öppning kan tänkas inledas. Det enda ”beskedet” är att info kommer vid en presskonferens i mitten av augusti.

Visst, det faller under olika lagstiftning men även FHM-kramaren Bull, d v s jag, kan tycka att det börjar bli bisarrt med tystnaden. Stämmer skvallret att FHM tagit semester från sådana möten är det bortom bisarrt.

Mot skvallret talar lyckligtvis att FHM:s VD Johan Carlsson häromdagen sa till Göteborgs Posten att det är just lagstiftningen som krånglar till det.

Med lite rim och reson har man hittat någon väg förbi den låsningen klart innan mitten av augusti. En månad ytterligare för att kunna börja omstarten är eoner när en bransch knäar.

Känslan är att det till sist börjat bubbla lite i ämnet, hoppas att det inte är en naiv villfarelse. Läs mer om ämnet på artikelplats.

*

Sommarstiltje och restriktioner och heller inte så många utgivningar som i en normal juli. Men det händer ändå saker som påverkar musikbranschen rejält. Se artiklar om nyheter kring TikTok, Triller och Instagrams Reels.

Visst, det går numera att lyssna på hela låtar i dessa tjänster, men man kan ändå snart fråga sig om framtidens hit är 15 sekunder kort. Jag försöker sammanfatta TikTok vs Triller med Instagrams nya tjänst Reels i faggorna på annan plats. När Daniel Johansson är tillbaka från semester lär detta bli ett fält för spännande analyser.

*

Daniel poppar dock upp från solstolen med en summering kring EU-direktivet.

*

Christel skriver om Tens låtskrivarcamp Collab Scandinavia. Spännande branschskvaller om Ten florerar, apropå det. Kanske intressanta rubriker framöver, Ola Håkansson?

*

Tidningen Q  läggs ned efter 34 år. Jag ska ärligt säga att det var många år sedan jag började svika det engelska magasinet, men det känns ändå som lite av en redan saknad gammal vän. Q:s formkurva har nästan kusligt gått hand i hand med skivindustrins fram till nu. Den startade när CD:n slog genom och hade sin formtopp år 2001 – med 200 000 sålda exemplar. Skivbranschen hade också sitt bästa år just då. Men medan branschens kurva under senare år vänt uppåt igen har den för tryckta magasin som Q fortsatt brant nedåt. Vid avskedet hade Q bara drygt 20 000 i upplaga. Vila i frid, dina matiga specialupplagor kommer jag att behålla i bokhyllan likt kära böcker.

*

Mer England, mer 1980-tal: Joy Divisions album Closer fyller 40 i dagarna. För denne tyckare ett av 1980-talets största verk på skiva. I synnerhet sidan två av det ursprungliga vinylalbumet är ett under av skönhet, smärta, sorg.

*

Jag och kollega Christel Valsinger spekulerade i juni om att en sommar utan live skulle leda till nyhetstorka. Vi har sannerligen bevisats fel. Jag påminner apropå det gärna om sommarens lilla live-räddare trädgårdslive.se, senast gjorde den extremt begåvade Viktor Olsson bra PR för fenomenet i TV 4 Nyhetsmorgon. Det har dessutom kommit ett antal parallella projekt, mycket trevligt.

Lars Nylin