20 augusti 2018

Sightseeing på Spotify

I framtiden kanske det vore något för allmänheten. Nu fick MI:s Lars Nylin vara med om det: en guidad tur i Spotifys nya högkvarter i centrala Stockholm. Det bjöds också på ett möte med VD Daniel Ek.

Det är egentligen ganska osannolikt. Men med den status som Spotify fått i musikvärlden är en guidad tur i bolagets nya högkvarter på Regeringsgatan i Stockholm lite av en motsvarighet till att för några decennier sedan besöka ABBA:s Polarstudior. Det finns en känsla av att musikvärlden snurrar runt något som i grunden bara är ett väldesignat kvarter i centrala Stockholm.

Men det var inte därför som Spotify i förra veckan bjöd in ett 20-tal journalister att dels gå guidad tur i det hus som omfamnar Gallerian i Stockholm och hyser nästan 1300 anställda. Man gjorde det enligt Dustee Jenkins, kommunikationsansvarig på bolagets New York-kontor och dagens värdinna, för att man är medvetna om att Spotify inte alltid varit det mest transparenta av bolag. Något man nu uppenbarligen har ambitionen att ändra på och som bland annat märkts i de presentationer som VD Daniel Ek kört online efter börsintroduktionen i april.

Innan den guidade turen, som bland annat tog genom spelrum (såväl analoga som digitala och en imponerande pingissal) och en inspelningsstudio som redan levererat en listetta i Hov1:s Still, inledde just Jenkins med att berätta en del om hur Spotify ska bli öppnare (hur det lyckas kan bland annat kollas på newsroom.spotify.com). Innan HR-chef Katarina Berg och Nordiska chefen Jenny Hermansson berättade om Spotifys senaste år och lite om vad som är på gång. Ett fakta som var nytt för MI är att man nu är uppe i 36 internationella kontor och att man får 20.000 jobbansökningar i månaden och anställer i snitt 110 personer i månaden.

Efter rundturen blev det Q&A med Daniel Ek, Gustav Söderström, Cecilia Qvist och Alex Norström. Trots att även de övriga tre spelar centrala roller i Spotifys tillväxt och profil var spotlight föga överraskande på Daniel Ek. Han har blivit en global celibritet som musikentreprenör och vid flera tillfällen styrde han frågor till de övriga på podiet, annars hade han nog pratat ännu.

Ek sa bland annat:

Om valet 2018:

“Min syn, som alltid, har varit att jag engagerar mig i sakfrågor som jag tycker påverkar företagsklimatet och entreprenörskap i Sverige. Vi är fortfarande väldigt engagerade kring hur enkelt det ska vara att bilda nya bolag. Optioner tror vi fortfarande är väldigt viktigt. Det är jättetrevligt att de tagit steg i rätt riktning, men vi hade gärna sett ännu mer. Jag tycker det är synd. Finland har kommit mycket längre än vi kommit, samma med Storbritannien. Det är självklart något vi pratar med den svenska regeringen om.”

Om att han sålt en del av sina Spotifyaktier:

”Det sker i enlighet med den så kallade 10b5-1-plan som jag lämnat in till den amerikanska Finansinspektionen, det sker för att finansiera köp av andra värdepapper i Spotify. Jag sitter med ett antal warranter som jag ska köpa. Jag minskar inte mitt ägande. Det hoppas jag inte att jag gör. Jag säljer och köper.”

Om att man ö h t börsintroducerades:

”Att bli ett publikt bolag fanns inte på min bucket list. Men när du tar in den mängd externt kapital som Spotify har gjort finns det bara två vägar att gå. Antingen säljer du ditt bolag, eller så låter du det gå till börsen. Jag har aldrig velat sälja bolaget, så att ta det till börsen var egentligen det enda alternativet.”

Om att etablera en ”Ombudsman” gällande kommersiella tveksamheter:

”Jag tror att vi kommer att behöva hantera allt fler sådana frågor framöver. Det är en komplex fråga, och att det är svårt för Spotify att sitta i ett rum i Stockholm och avgöra vad som är stötande för olika folkgrupper världen över. Mitt Nirvana i denna fråga vore en slags ombudsman, att distribuera beslutsfattandet till en bredare grupp”.

Detta ett litet smakprov av Daniel Eks till synes ärliga och öppna svar under ”presskonferensen”. Det ska tilläggas att MI har en stående förfrågan inne om att få göra en långintervju öga-mot-öga med Daniel Ek, men han har hittills varit extremt restriktiv med intervjuer inklusive denna sajt.

Fotnot: tack till utmärkta sajten Breakit.se för lån av vissa citat.

Lars Nylin