14 maj 2024

4 Snabba: Filip Lundgren, Septembernatt som firar 100 releaser

Indiebolaget Septembernatt firar 100 releaser och firar med endagsfestival i Stockholm nu i maj. MI har pratat med bolagets grundare Filip Lundgren.

Vad är Septembernatt för typ av label?

– Jag driver Septembernatt själv, och startade labeln 2016 bara för min egen musik som jag ville testa att släppa på egen hand. Sedan tyckte jag att det var så pass kul att släppa musik, planera releaser och jobba med PR så jag började se mig om efter andra band att jobba med. Det första som inte var mitt eget var en singel med bandet Knash under 2017 och sedan dess har det bara rullat på, men det var väl runt 2019-2020 som jag började ge ut musik mer regelbundet. Inriktningen är till största delen indiepop och indierock på svenska – men det har passerat några andra genrer och engelskspråkiga releaser också, som till exempel ovan nämnda Knash.

Berätta om den första och senaste releasen!
– Den första releasen på labeln 1 september 2016 var en remix och en akustisk version av en låt från mitt eget debutalbum som kom 2015 (via BD Pop/DigiNorth), och den senaste är Göteborgsbaserade Fägrings debutalbum Obalans som faktiskt är release nummer 100 i katalogen, som släppts digitalt och i en limiterad vinylupplaga den 17 maj 2024.

Hur firar ni jubileet?

– Det slås på stort med en endagsfestival på Kollektivet Livet Bar & Scen i Stockholm där alla band som släppt någonting under 2023 eller 2024 medverkar.

– Lineupen består av Division 7 (albumaktuella med Hundhuvudet som släpptes i mars), Bromander (EP:n De blindas stad släpptes i mars), Fägring (debutalbum Obalans släpps 17 maj), Nära Döden (Manifestnominerade debutalbumet Slänger ingenting släpptes i februari 2023), Knash, Olov Antonsson, EP-aktuella Uvberget och Silverkulten som släpper album i höst. Och så kommer Christian Gabel som känns igen från trumsetet bakom Bob Hund, Annika Norlin och Thåström samt egna kritikerhyllade projektet 1900 att stå i DJ-båset. En väldigt fullspäckad kväll med andra ord!

Vad händer framöver på Septembernatt?

– Just nu är det fullt fokus på firandet den 25/5 och Fägrings album som släpps den 17 maj. Efter lite sommarledigt kommer det att släppas singlar och ett album med författaren, poddaren och TV-personligheten Marcus Berggren och hans nya rockband Sjuk Hus som Septembernatt precis skrivit avtal med. Även Silverkulten har ett fantastiskt fint album i äkta Göteborgsindie-anda som släpps i september. Sen är det såklart massa annat kul på gång men för det får alla hålla ögonen öppna!

Christel Valsinger