12 februari 2015

FÖRSTA OCH SENASTE med Ben Malén/Stereoscope Music

Grundaren av Stereoscope Music och Telescope Music Publishing har haft fler än 100 topplistettor världen över. I MI:s serie Första och senaste med svenska a&r:s, vänder vi oss denna gång till Ben Malén.

Den första artisten/låtskrivaren du kontrakterade?
Brainpool var min första signing 1993. Om jag minns rätt så var Christoffer Lundquist den förste som satte sin signatur på avtalet.

Och den senaste?
– Den senaste artisten jag kontrakterade var Midnight Boy.

Första gången du mötte en av dina idoler?
– Jag har haft förmånen att möta många och minns inte den första, men det häftigaste mötet var nog när jag tillbringade två veckor med George Martin i hans Air Studios på Montserrat. Då jag lärde mig spela Beatles singlar innan jag kunde prata så kan man väl säga att de var mina stora idoler som barn.

Senaste gången du ropade ”en gång till” efter en konsert?
– Händer inte så ofta… Prince, 1987, Sign O’ The Times-turnén. Varför? Han var över bäst! I vanliga fall är Ramones bäst.

Första artisten/låtskrivaren du kontrakterade som fick ett stort genombrott?
– Det beror på definitionen av ett stort genombrott. Brainpool blev stora i Sverige. The Sounds blev stora i delar av världen. Broder Daniel blev legendariska. Carl Falk skrev och producerade världens mest sålda album, One Direction.

Senaste gången du fick gåshud av en demo?
– Alldeles nyss när jag lyssnade på en låt av en ung låtskrivare, Elina Stridh, som vi jobbar med.

Första gången du sa ”jag hör ingen singel”?
– Tror faktiskt att jag aldrig använt det uttrycket i sin renaste form. Minns att jag var väldigt oroad över att The Sounds inte hade en uppföljare till Living In America. Det oroar mig fortfarande.

Ditt senaste riktigt stolta ögonblick i jobbet?
– Det blir många stolta ögonblick då jag är omgiven av unga och duktiga medarbetare, artister och låtskrivare som med jämna mellanrum tar jättekliv i sina förmågor. Men, när jag, tillsammans med mitt hockeylag, såg Ace Wilder och Miriam Bryant leverera på Julgalan i sällskap med några av Sveriges allra största artister så fick jag lite… ”sådärja!-känsla”.

Christel Valsinger