8 april 2024

NYLIN om mysteriet 74-04-06

MI:s Lars Nylin sorterar i fakta och ”fakta” kring det magiska svenska popdatumet 6 april 1974.

Den 5 april 1974 fick Elton John sin andra USA-etta. Bennie And The Jets är över fem minuter lång och Elton hade själv inte velat ha den som singel, han trodde inte att den skulle kunna följa upp premiärettan med Crocodile Rock ett år tidigare. Men han fick fel och pophistorien hade fått en av många Elton-megahits.

Ur svenskt perspektiv är denna lilla anekdot jobbig i ett perspektiv. Den skjuter totalt hål på en evig ”sanning” att 6 april 1974 är ett sorts oomkullrunkeligt startskott för svensk hitexport, det som senare döpts till det svenska musikundret.

Det var den 6 april som Abba slog knock på eurovisionen genom att ta med Waterloo hem Eurovision Song Contest i Brighton. När det i decennier slagits fast att Björn Skifs & Blue Swede exakt samma dag tog över Billboardlistan med Hooked On A Feeling formligen blixtrar det blått och gult ur den svenska pop-historiens kalender.

I tv-programmet Hitlåtens historia sades häromåret att det skedde den 6 april. I självbiografin Mitt liv som scengångare nämner Skifs själv det datumet. Jan Gradvall skriver i boken Vemod undercover: ”Samma dag som Abba vann i Brighton gick Blue Swede som första svenskar upp som etta på amerikanska Billboard-listan med ”Hooked on a feeling”. Sammantaget ett fantastiskt genombrott för svensk musik.” I skrivande stund får jag ett pressmeddelande från Warner Music, som i dag äger den gamla EMI-låten, där samma datum nämns.

I själva verket var det en vecka tidigare, 29 mars 1974, som Skifs cover av Mark James låt från 1968 tog steget från plats två till toppen. Dit hade den klättrat från plats 64 den 12 februari till plats 6 den 16 mars och så uppladdningen på plats 2 den 22 mars.

Bevakningen av klättringen den gången slår hål även på en annan nedärvd myt: att svenska media inte brydde sig nämnvärt. Tvärtom bevakades skeendet noggrant och när Hooked On A Feeling väl nått förstaplatsen hade Expressen nyheten på sin förstasida, Aftonbladet, Dagens Nyheter och andra tunga tidningar hade nyheten uppslagen i nöjesavdelningen.

Det skildrades också ingående att Skifs själv inte kunde följa upp succén genom att dra till USA. Han hade åtaganden i Sverige som han inte ville och kunde smita från. Musikal och senare en folkparksturné. Därtill fick han ett stresspåslag som gjorde att han tvingades sjukskriva sig efter symptom som ångest och hjärtklappning. Även det skildrades. Det vreds och vändes på fenomenet Hooked On A Feeling även efter att Elton tog över 5 april.

Först i maj kunde Skifs åka till USA för att ta emot en guldskiva. Inte förrän på hösten 1974 kom möjligheten att framträda i USA. En historia som Björn och andra helst vill glömma. ”Det blev Spinal Tap” har Skifs summerat en turné som inkluderade ett vikingaskepp som blev för stort att skicka till USA. Det fick eldas upp.

Se där en annan stark anekdot.

Men den om magiska 6 april 1974 är alltså bara hälften så lyskraftig som den utmålats.

Jag har själv gjort misstaget. Flera gånger.

Tala om nedärvd historieförvrängning.

Så märkligt.

*

Molly Sandén, Seinabo Sey och Tallest Man On Earth var mycket bra. Det får räcka med den kommentaren.

*

Äntligen: briljanta irländska Lankum kommer hit och framför 2023 års bästa album enligt undertecknad, False Lankum. 2 november på Nalen i Stockholm är datumet.

Det korrekta datumet.

Lars Nylin

Fotnot: Billboard väljer som många amerikanska tidningar att datera listor med deras slutdatum. Går man in på Billboard.com hittar man datumet 6/4. Men Hooked On A Feeling gick in på listan 29/3 och det var då och följande dagar det var en nyhet i svenska media.