21 september 2022

Nylin om största svenska albumet – som fyller 30

Den är inte bäst, inte perfekt, var inte först, men den är definitivt störst och många skulle nog säga att den är viktigast. När samlingen ABBA Gold firar 30 år på fredag är det ett album med en historia som placerar albumet över och bortom allt av svensk skivutgivning.

Andra plattor må koras till bästa svenska album någonsin, ABBA själva har kandidater. Det hade kommit hyperkommersiella svenska samlingar innan, ABBA inkluderade som avsändare. Men den följdverkan som just ABBA Gold fick när det gavs ut i september 1992 både för ABBA själva och för historieskrivningen över svensk populärmusik, det krossar alla jämförelser.

I dag går det inte att fatta, men det fanns en tid när världen nästan började glömma ABBA. På 1970-talet hade dom regerat varje hörn av jorden. Jordklotet sveptes av ABBA-mania. Men med 80-talet skiftade scenariot till att kvartetten i bästa fall var ett ansikte för nostalgi. Samlingarna Greatest Hits från 1975 och Singles från 1982 fanns decenniet senare bara att köpa hos välsorterade bensinmackar och loppisar.

Allt detta ändrades monumentalt när Gold släpptes sedan dåvarande Polygram 1989 köpt katalogen från Polar och tre år senare bestämde att haka på en liten ABBA-trend – inklusive att engelska Erasure släppt en EP med ABBA-låtar och att Björn och Benny gästade U2 när dessa framträdde i Stockholm.

Efter samlingen fanns ABBA plötsligt åter överallt där en elektrisk ton hördes.

Och på filmdukar.

Och på West End-scener och vidare i form av musikalen Mamma Mia!.

Sedan har det rullat på förbi inklusive olika versioner och en större re-release som remastrad version när 25-årsjubileet av segern i Eurovision Song Contest firades 1999. 2002 kom en version med liner notes, 2010 medföljde en DVD, 2014 kom en deluxe-utgåva på 3 CD.

Albumet är nu uppe i 32 miljoner sålda ex, bara Queens Greatest Hits slår av samlingar detta i exempelvis Storbritannien. I USA, inte ett av ABBA:s största länder, har Gold sålt sex miljoner, det är mer än i Storbritannien, det säger en del om genomslaget.

Det nu aktuella jubileet firas med en 2-LP-version och en kassett. Hos Backstage Hotel på Djurgården i Stockholm, intill ABBA-museet, går det att bo i en svit kallad ABBA Gold Suite, för 4000 SEK natten.

I bakgrunden finns självklart det ultimata tecknet på att ABBA blivit tidlösa: den högaktuella Avatar-showen ABBA Voyage i London.

Men den här gången är innehållet orubbat. Det innehåll som faktiskt ändå inte är perfekt.

Trots den enorma låtlistan – bara Thank You For The Music av de 19 spåren har inte varit topp 10 i England – går det att diskutera urvalet.

Medan Gold innehåller titlar som Waterloo, SOS, Mamma Mia, Fernando, Dancing Queen och Money Money Money finns där exempelvis INTE Ring Ring, I Do, I Do, I Do, I Do, I Do, Eagle, Summer Night City, The Visitors eller The Day Before You Came. På det lysande nätforumet Steve Hoffman Music Forums finns en diskussionstråd som ungefär lyder: ”Om du hamnar på en öde ö och tvingas välja, skulle du ta med dig Gold eller en samling med ABBA-låtar som INTE finns med på Gold?”. Faktum är att den senare delvis finns i form av More Gold från 1993, att den samlingen hamnat så i skugga säger mycket om slagstyrkan i Gold.

ABBA Gold, i många aspekter det största svenska albumet någonsin – MI höjer en skål!

Lars Nylin