Krönika 10 november 2020

NYLIN: Mörkt och ljust om Live Nation

Live Nations rapport till sina aktieägare i förra veckan visar på dramatiska förluster under 2020 för livegiganten. Men också på positiva signaler framåt, skriver MI:s Lars Nylin.

I förra veckan fick det till sist nödvändiga rubriker att svensk musikindustri enligt kalkyler från organisationen Musiksverige redan förlorat i nivå sju miljarder kronor på pandemin.

Denna spektakulära och förödande summa hamnar dock rent siffermässigt i skuggan av vad Live Nations kvartalsrapport avslöjar.

Live Nation beräknar att företaget förlorat sju miljarder dollar under årets första nio månader. Och kanske ännu mer slående: Omsättningen på 184 miljoner dollar för tredje kvartalet i år är 95 % mindre än för motsvarande tre månader förra året. 95%!

Bortsett från den drastiska situationen hos livegiganten i sig skvallrar siffrorna även om vad pandemin kan ha inneburit för totala förluster globalt för musikindustrin.

Men Live Nations VD kanadensaren Michael Rapino har också ljuspunkter i sin rapport, bortsett från att just Live Nation har en av musikbranschens tjockaste plånböcker och ändå torde kunna reda ut detta.

Det är exempelvis av generellt intresse för en blödande liveindustri när Rapino meddelar att 90 % av biljettinnehavare i USA behållit sina inköpta biljetter och att siffran, enligt Rapino, för återköpta biljetter är ännu lägre i Europa.

Konkret för Live Nation är det också ett plus framåt att man sparar 50 miljoner dollar i månaden på olika besparingspaket. Såväl för Live Nation som branschen i gemen är det även en tydlig ljuspunkt att hittills har 80 % av bolagets konserter skjutits upp istället för att ställas in.

Rapino lyckas därför låta rimligt trovärdig när han summerar att han är övertygad om att hans bolag inte bara överlever utan återvänder på hög nivå redan under 2021.

Där kom det häromdagen ytterligare en ljuspunkt för Rapino när rapporten om ett vaccin med 90 % skydd ska kunna finnas från läkemedelsföretaget Pfizer från januari. Det beskedet i sig fick Live Nations aktie att öka i värde med 20 %.

Rapino säger i ett uttalande som är lätt att gilla i en tid när det ofta känns becksvart kring fenomenet livemusik:

”Mänskligheten har samlats kring artister sedan mänsklighetens början och kommer att göra det långt efter att vi är borta.”

För att göra det hela mer aktuellt jordnära pekar han sedan på att Nya Zeeland är konkret på väg tillbaka och att turnéer i närtid där nu säljs ut.

Här hemma är det en snackis i branschen kopplat till ämnet att ett antal artister har följt med United Stages nye VD Markus Wiking från Live Nation till hans nya arbetsgivare. Liksom att det ryktas om ett avsevärt antal varsel i högkvarteret på Östermalm i Stockholm.

Thomas Johansson, Anna Sjölund, Ola Broqvist och de andra på svenska Live Nation/Luger har åtskilligt att göra för att styra upp ett omtumlande år.

Men ska man tro Michael Rapino kanske läget inte är fullt så mörkt som visst skvaller säger.

Lars Nylin