16 april 2019

Smolk i glädjebägaren

Glädje, men mest en känsla av lättnad sedan svenska politiker ännu en gång tycks ha lyssnat på tveksamma källor. Så sammanfattar MI:s Lars Nylin att EU:s ministerråd nu klubbat det nya upphovsrättsdirektivet.

En självklarhet som åkt på omgång efter omgång av frustrerande motvind. Något skräckinjagande, något som sägs släcka ner internet som vi känner det.

Den första reaktionen på den omständliga mångåriga processen EU:s upphovsrättsdirektiv kommer från merparten av kreatörer och entreprenörer i exempelvis musikindustrin.

Den andra har troligen dominerat hos en allmänhet som mest fått se skräckscenarios serverade från en ohelig allians av techgiganter, techkrönikörer och piratkramare.

Men nu är förslaget klubbat – med rösttalet 16 – 9 – och nu väntar två år när förändringar som efterlängtats av exempelvis MI:s ägare Ifpi och Musikförläggarna ska implementeras i rådande lagar.

Med tanke på att de svenska riksdagspartierna, Socialdemokraterna undantagna, sagt nej till det nu framröstade förslaget kan det tänkas bli en ny komplicerad process.

Eller så börjar ansvariga politiker att faktiskt läsa hela direktivet. Som t ex MI:s expert Daniel Johansson flera gånger frågat sig har det många gånger känts tveksamt om politikerna (och de nämnda techkrönikörerna) faktiskt gjort det. Läs för övrigt Daniels analys på annan plats.

Man ska inte vara naiv, självklart kommer de nya lagarna stundtals att ”krångla till det”. Men alternativet, d v s att amerikanska techgiganter ska fortsätta få innehåll mer eller mindre gratis, är så ohyggligt mycket sämre och bakåtsträvande.

Ännu en gång i denna segdragna historia hann svenska politiker i förra veckan att hälla smolk i glädjebägaren. Så det får upprepas att det i nuläget snarast är med en känsla av lättnad jag inväntar den fortsatta processen.

Jublet får vänta.

*

Jenny Wilsons Trauma är ett ohyggligt album. Ohyggligt starkt i alla bemärkelser.

*

Kul idé att Festival of the Midnight Sun återuppstår efter 49 år. Arrangörerna hoppas att få med något stort namn utöver toppar som Kebnekajse och Les Big Byrd. Varför inte testa med Elton John? Han uppträdde faktiskt 1970. Som pianist i gruppen Blue Mink.

*

Madonnas nya alter ego är Madame X. Fanns det inte ett hårdrockband med det namnet?

*

Lite gulligt att J Mascis flyttar sin konsert i Berlin i sommar för att han ska kunna se Neil Young framträda i samma stad. Förhoppningsvis leder det inte till samma bistra reaktion från fans som när engelska Echo & the Bunnymen flyttade en tysk spelning för att kunna se fotboll.

*

Fantastiskt fint att Aretha Franklin fått ett Pulitzer-pris postumt.

*

Alla unika releaser till Record Store Day i alla ära, min viktigaste titel förra veckan var att Ulf Lundells Xavante äntligen kom på vinyl. För mig är det hans starkaste album, vad än förespråkare för Den vassa eggen och Längre inåt landet säger.

*

Fans av Taylor Swift har nog inte missat att det på hennes hemsida och sidor i sociala medier räknas ned mot 26/4. Handlar det om ett nytt album blir det Swifts sjunde och det första för Republic Records.

Lars Nylin