26 september 2023

Spotify lanserar Jam

Den 26 september lanserar Spotify en ny grupplyssningsfunktion som ska förenkla lyssning tillsammans med andra: Jam. Funktionen släpps globalt på alla marknader samtidigt, för både premium- och gratisanvändare.

Spotify har tidigare haft olika varianter för att försöka göra streaming till något mer socialt, istället för bara en enskild upplevelse. Konceptet med gemensamma spellistor har gjort det möjligt för vänner att lägga till, ta bort och ändra ordning på låtarna i en privat spellista, medan Blend har gett grupprekommendationer baserat på vad användarna i gruppen lyssnar på.

Den nya funktionen Jam kombinerar de båda koncepten, och gör det möjligt att starta ett Jam direkt från en låt, ett album, eller en befintlig spellista. Under menyn vid de tre punkterna, eller under enhetsvalet, finns nu alternativet ”Starta ett jam”.

Den som startar jammet kan sedan bjuda in personer, endera genom att dela länken eller genom att lägga två mobiler nära varandra med Bluetooth igång, eller genom att dela en QR-kod. Inbjudna som ansluter kan välja att endera ansluta till jammets enhet (om man befinner sig på samma plats), eller ansluta till jammet på den egna mobilen.

Man kan också välja vilken enhet musiken ska spelas upp ifrån, och de som är inloggade på samma wifi kommer att få alternativet att gå med i samma Jam.

Den senaste uppdateringen av Spotify-appen krävs för Jam.

Läs mer på For the Record

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se