27 juni 2024

Joakim Johansson utsedd till President Nordics för Universal Music Central Europe

Universal Music Central Europe, en del av Universal  Music Group (UMG), har befordrat Joakim Johansson till President Nordics Universal Music Central Europe. Utnämningen kommer efter ”imponerande prestationer de senaste åren för Universal Music Sverige”, där han fortsatt innehar  rollen som VD.

Joakim Johansson tar dessutom ansvaret för Universal Musics verksamheter i Danmark, Norge, Finland och Baltikum. Han fortsätter att rapportera till Frank Briegmann, Chairman & CEO Universal Music Central Europe och Deutsche Grammophon

Casper Bengtson, VD för Universal Music Denmark, Kimmo Valtanen, VD för Universal Music  Finland och Bjørn Rogstad, VD för Universal Music Norway, kommer från och med nu att  rapportera direkt till Joakim Johansson. Förändringarna är en del i Frank Briegmanns strategi att stärka det kreativa samarbetet mellan de nordiska och centraleuropeiska länderna och fortsatt främja innovation i regionen.  

Joakim Johansson började på Universal Music i Sverige 2013 som General Manager, sex år senare blev han befordrad till VD. Joakim har spelat en viktig roll i arbetet att återta den marknadsledande positionen på sin hemmamarknad och har nått stora framgångar, både på hemmaplan och internationellt, med artister som Avicii, Tove Lo, Loreen, Benjamin Ingrosso, Abba med flera. Joakim har också lett arbetet med investeringen i United Stage, Nordens ledande livebolag.  

Jag är hedrad och otroligt exalterad över att axla rollen som President Nordic Region, en region som alltid burit sin kraft som hemvist för musikalisk kreativitet och innovation, säger Joakim Johansson i ett pressmeddelande. ”De  nordiska länderna har ett rikt musikalisk arv och befinner sig den absoluta framkanten när det kommer till digital utveckling. Det är en stor ära att leda vårt extremt talangfulla team i regionen, och jag ser fram emot att driva vår vision in i framtiden. Jag vill tacka Frank Briegmann för denna otroliga möjlighet, jag ser fram emot att arbeta nära med honom på  hans resa att forma framtidens musikbolag och bryta ny mark i Norden.”

Frank Briegmann, Chairman & CEO för Universal Music Central Europe och Deutsche Grammophon:  

“Grattis till Joakims välförtjänta nya utökade roll. Under de senaste åren har Joakim och hans team byggt imponerande listframgångar med nya artister och världsstjärnor i Sverige och har arbetat med stor passion och disciplin för att bygga internationella framgångar för våra  artister. Jag ser mycket fram emot att fortsätta arbetet med Joakim och hans team för att  skapa nya framgångar för våra artister i Norden.”

Christel Valsinger

Foto: Ulrika Ågren