4 september 2023

Phontasticstipendiet till Karl Olandersson

Trumpetaren Karl Olandersson har tilldelats 2023 års Phontastic-stipendium.

Motiveringen lyder: ”Karl har under en lång följd av år tillhört den absoluta eliten inom svensk jazz. Där har hans mångsidighet som musiker kommit till sin rätt i såväl konsertsammanhang som i TV- och radioproduktioner i en mängd genrer – dessutom på skiva. Karls musikaliska gärning bygger på de klassiska elementen inom jazzmusik, ett fantastiskt fint ”sound”, underbar melodi- och harmoniuppfattning kombinerat med ett osvikligt rytmiskt uttryck. Karl förvaltar på ett strålande sätt den stil som var utmärkande för den musik som spelades in på Phontastics etikett. En på alla sätt värdig stipendiat!”

Stipendiet på 25 000 kronor delades ut den 3 september på Konserthuset i Stockholm i samband med en konsert med Stockholm Swing All Stars.

Stipendiet går till en jazz­musiker som ännu inte fyllt 50 år och som verkar i skivbolaget Phontastics anda, det delas i år ut för fjärde gången. Tidigare stipendiater: saxofonisten Amanda Sedgwick (2020), pianisten Daniel Tilling (2021) och klarinettisten Klas Lindquist (2022).

Lars Nylin