6 december 2022

Nylin: om den största akt du inte känner till

18,5 miljarder streams på Spotify bara under 2022. Men knappast någon skulle vända sig om efter honom på en gata i Stockholm. Lars Nylin om Spotify-erans fixstjärna nummer ett. 

“Låt mig introducera min vän Benito Ocasio”.

Den hälsningsfrasen skulle knappast väcka någon onormal nyfikenhet i mina kretsar. Saken är den att det knappast skulle addera om jag sedan tillade: ”Han är artist och mer känd som Bad Bunny”.

Mina frågande vänner skulle knappast vara särskilt ensamma om den reaktionen utanför det spanskspråkiga sammanhanget.

När Bad Bunny, född och uppvuxen i Puerto Rico, under 2022 blev världens överlägset mest streamade artist baserades det i just spanskfärgade marknader. Han toppade hos Spotify, Apple och YouTube med ojämförbara miljardsiffror.

På Spotify adderade det upp till mäktiga 18,5 miljarder gånger under året. Dubbelt så mycket som 2021, när han också var etta på tjänsten.

18,5 miljarder är tre gånger så mycket som när Post Malone toppade motsvarande årslista innan Bad Bunny tog över. Ett triviaexempel bland många till detta sanslösa fenomen: Bad Bunny har rekordet på antal streams hos Spotify under en dag, 183 miljoner. Det är mer än Live Forever med Oasis streamat totalt sedan Spotify sjösattes 2008.

Frågan är om övriga världen noterat en sådan obekant fixstjärna sedan fenomenet popstjärnor uppfanns någon gång på 50- och 60-talen. Bad Bunny är om någon en illustration till en ny era. På en och samma gång globaliserad och lokal.

Det är talande att Bad Bunnys små svenska framgångar hittills inskränker sig till en plats 16 på Sverigetopplistan ihop med Drake i Mia år 2018. Den enda andra låten på topp 100 är låten som introducerade honom utanför reggaeton/latin trap-kretsar: I Like It, där den vakna Cardi B 2018 bjöd in Bad Bunny och kollegan J Balvin. Ingen av Bad Bunnys solosinglar har så här långt synts på svenska topp 100. Dit nådde inte heller senaste singeln Tití me preguntó trots totalt snart 900 miljoner streams. Men så ser det ut i Europa överlag, bara i Spanien nådde den listtoppar.

Bad Bunny – Benito Antonio Martínez Ocasio – syntes först på Soundcloud innan de nämnda gästspelen innebar ett snabbt megagenombrott.  Utöver den spektakulära streamingen har han bland annat gått rakt in i topp av Billboards albumlista två gånger, blivit Grammy-nominerad sex gånger och vunnit två med albumen YHLQMDLG 2021 och El Último Tour Del Mundo 2022. Han har listats i tidningen Forbes 100 Most Influential People In the World och toppade Bloombergs Pop Star Power Rankings hela det här året.

Men än så länge förändrar det inte faktumet att man måste stoppa många svenskar på gatan innan någon kan pricka in vem han är. På frågan om vem som är världens största samtida artist skulle troligen svaren variera mellan Ed Sheeran, Drake och Justin Bieber. Lite coolare svar skulle kanske bli Taylor Swift, Harry Styles, BTS eller Beyonce. Men I realiteten är det alltså Bad Bunny, en artist som gissningsvis ganska få MI-läsare kan nämna en låttitel med. Undertecknad kunde i ärlighetens namn talat bara Mia innan den här texten skrevs.

Bad Bunny är än så länge ett exempel på att trots att streaming öppnat upp världen så varierar fortsatt påtagligt smak och mottagligheten för annat än engelska.

Under tiden kan världens populäraste artist om han så önskar fortsatt gå helt ostörd på gatorna i Paris eller Stockholm.

Jag finner det oändligt fascinerande.

Lars Nylin