26 juli 2022

Nylin om veckans samtalsämne

”Karma is a bitch”. Den floskeln har fått flitig användning i mina sociala medier efter att Epidemic Sound stämt Facebooks och Instagrams ägarbolag Meta Platforms på motsvarande 1,4 miljarder kronor då Meta, enligt Epidemic, på ett ”hejdlöst sätt låter sina användare sprida klipp med musik utan rätt licens”.

13 år efter Epidemics grundades och tio år efter att bolaget hamnade i skottgluggen för åtskilliga av oss i industrin är det lätt att flina ironiskt. Plötsligt presenterar sig Epidemic som upphovsrättens riddare. Epidemic som inte ens tillåter att deras verk Stimmas. Jag förstår de många syrliga kommentarerna från musikskapare som valt att stanna under ”Stimparaplyet” (min formulering). Se separat artikel för detaljer.

Men samtidigt är den mäktiga stämningen – baserad i uppfattningen att Metas bolag använder Epidemics material 80.000 gånger om dagen – en mycket intressant pusselbit i ett skeende som det är hög tid att det händer.

Rösterna har blivit alltmer högljudda över att nya sociala medier som TikTok betalar i sammanhanget magra klumpsummor istället för att betala i proportion till hur mycket licensierad musik som används. Här behöver saker förändras, helst i går.

I ett rubrikvänligt exempel på aktion drog Kobalt med alla sina fixstjärnor i USA i veckan som gick bort sin musik från just Meta Platforms. Mer än 700 000 verk.

Som det bekanta brevet på posten kom sedan nyheten att Meta nu faktiskt styr om mot mer av delade intäkter.

Det är ännu tidiga dagar både i Epidemic-fallet och den sistnämnda dramatiken. Facebook är dessutom ökända för sitt långsamma rapporteringssystem.

Men att något äntligen sker är uppenbart. Bara att ämnet skapar rubriker är en bit på vägen. Det kommer att finnas mycket att kika på i fältet när guru Daniel Johansson är tillbaka efter sommarledighet.

*

Joni Mitchell i sin ikoniska Both Sides Now som gäst hos Brandi CarlileNewportfestivalen. Det här klippet driver fram åtskilliga tårar. Inte nog med att Mitchell vid 78 återvänder till just Newport. I perspektiv av att hon haft en hjärnblödning och steg för steg fått lära sig att gå, prata, sjunga och åter leva är detta överjordiskt vackert. Ha näsduken redo, jag behövde flera. https://www.youtube.com/watch?v=4aqGjaFDTxQ

*

Natten till måndag satt jag uppe för att se Armand Duplantis utföra överjordiska saker med en stav. En vecka senare kommer jag att åter häcka mitt i natten med SVT. Eller rättare SVT Play. 02.00 natten mellan 31/7 och 1/8 publiceras första delen i Hård rock på export, med Magnus Broni & co i ännu ett mästerstycke. förutsätter jag – i fotspåren på teamets andra dokumentärserier.

Lars Nylin