5 april 2022

Monza Songs och Universal Music Publishing i samarbete

Monza Songs med Andreas Håkansson och Kabiru Bello i huvudrollerna har slutit ett samarbetsavtal med Universal Music Publishing.

Efter nästan tio år med Warner Music som Head of A&R – varav det senaste som frilansande A&R-konsult – tar Andeas Håkansson nu ett nytt grepp i form av Monza Songs i samarbete med förre Warner-kollegan Kabiru Bello.

Med namnet Monza Songs inleds ett tätt samarbete med Universal Music Publishing. Förlaget kommer att ha sitt högkvarter i ett före detta bageri på Döbelnsgatan 65 i Stockholm, där man även har två studior. Övriga fem studior har man på Strandbergsgatan i Stockholm. Initialt har Monza Songs 11 låtskrivare/producenter i sitt stall, namn som A36, Cherrie, Ricky Rich, Pontus Persson, John Alexi, Kj, Paul Ray och danska Harm Brothers. De sistnämnda har i Sverige bl a varit involverade i Jireels Dagar i regn. 

Andreas Håkansson beskriver Monza Songs:

– Vi blir independent, men vill vara en brygga till de resurser och nätverk som en major som Universal har. Vi har fått med hos upphovspersoner som kanske normalt sett inte väljer att samarbeta med en major.

Martin Ingeström, VD på Universal, säger:

– Vi blir mer än en administratör. Vi kommer att i tätt samarbete med Monza hitta partners, placera synkar, hjälpa till där vi kan. Allt kreativt ska göras tillsammans.

Ansvarig för samarbetet på UMP blir Josefin Hafen, som tidigare arbetade med Håkansson och Bello under sin tid på Warner Music. Hon tillägger:

– Jag jobbade inte minst med Bello kring uppstarten av Asylum, jag är så glad att vi får jobba ihop igen.

Att namnet Karibu Bello dyker upp kan möjligen leda till höjda ögonbryn. Bello utannonserades nyligen som ”vice president global A&R” på skivbolaget Warner Music. Andreas Håkansson kommenterar det:

– Bellos nya jobb gynnar vår lilla låda. Vi har varit helt transparenta kring detta, inget hemlighetsmakeri.

Håkansson påpekar också att det rent geografiskt är mycket nära mellan Warner Music och Monzas nya lokaler, där han från inom kort kommer att vara baserad tillsammans med förlagets andra heltidare William Baldwin:

– Man ser taket på vårt kontor från Warner, det är inte många meter mellan, det är självklart bra för att Bello ska kunna vara involverad.

Lars Nylin