21 december 2021

Valsingers 2021: låtarna som betydde mest

Promenad med Augustine, karusell med Greta Van Fleet och nya insikter med Veronica Maggio. Musikåret 2021 är fullt av upplevelser, i det stora och det lilla.

Metaverse schmetaverse. 2021 fanns min alternativa verklighet i musiken.  Det märks när jag sammanställer låtarna som betytt mest för mig under året – att de tagit mig någonstans. Till en känsla, en stämning, ett minne.

Visst blev denna höst ljusare, med konserter och sociala event i kalendern, men mitt behov av musikalisk eskapism har bestått hela året. De här var mina reseledare:

Svenskt:

1. AugustineProm

I mörka januari, när både jul och nyår hade firats utan vänner och släktingar och ingen ljusning fanns i sikte i pandemin, kom Augustine med en låt som förde tankarna till varma sommarnätter och bitterljuva minnen. Jag gick varv efter varv i kvarteren hemma med den i lurarna och lät längtan och vemod fylla bröstet. Tack för sällskapet Augustine.

2. Veronica MaggioDaddy Issues

Textraden ”Jag har flera än mig själv att tänka på, inga daddy issues kvar” griper mig så himla starkt. Jag vet inte vad den handlar om men tänker på det som händer när man blir förälder och måste prioritera någon annan än sig själv – hur man till slut måste lämna gamla beteendemönster. Dessutom fantastisk melodi, produktion och stämning.

3. Markus Krunegård, Klara SöderbergDet var en gång i Lissabon

När Krunegård och Söderberg sjunger refrängen ihop låter de nästan som en synt, så tajta och exakta i synk. Det står i kontrast till det organiska kompet och blir så otroligt snyggt ihop med texten om ett uppbrott under en resa. En duett som borde uppmärksammats mycket mer.

4. Swedish House Mafia, 070 Shake, Ty Dolla SignOnce In A Lifetime
5. Tove StyrkeStart Walking
6. Snoh AalegraLost You
7. JireelDagar i regn
8. AmasonThe Kluski Report
9. IonnaleeSommaren är min och jag kommer tillbaka
10. Thomas StenströmSer du månen där du är ikväll

 

Utländskt:

1. The Weeknd & Ariana Grande Save Your Tears

80-talet har fortsatt att svepa genom popmusiken under 2021 med Take On Me– trummor i var och varannan låt. Men Save Your Tears fångar upp en annan del av årtiondet – den vemodiga, lidelsefulla stämningen från New Romantic-rörelsen. Lyxigt uppdaterad med sång av Ariana Grande blev låten en nödvändig paus från den pandemiska verkligheten 2021.

2. Sharon Van Etten, Angel Olsen Like I Used To

Underbart pampig superduett med klockspel, pukor och stråkar där båda artisternas röster och uttryck kommer till sin fulla rätt. Många gjorde jämförelsen med Bruce Springsteen. Jag tänkte lite på när Chrissie Hynde sjöng med Sheryl Crow på liveversionen av If It Makes You Happy 1999. Det var med andra ord länge sen jag blev så ivägsvept av två kvinnliga rockröster i duett.

3. Greta van FleetHeat Above

Jag bryr mig numera sällan om rock om den inte föregås av prefixet ”indie”. Men den här låten är som ett nöjesfält, fullt av möjligheter. Gitarrerna! Svänget! Josh Kiszkas maxade sång! Ren och skär musikglädje.

4. Regard, Troye Sivan, Tate Mc RaeYou
5. Lil Nas X Montero (Call Me By Your Name)
6. Lana Del ReyArcadia
7. Little SimzI Love You I Hate You
8. LordeSolar Power
9. Dylan FraserGucci Sweater
10.Yebba, SminoLouie Bag