29 april 2024

Benny Andersson bakom P2:s nya radiojinglar

P2 har fått en ny ljudidentitet och bakom musiken står Benny Andersson, som tog fram hela 37 varianter innan valet föll på den som han nu har spelat in i flera versioner tillsammans med Sverige Radios Symfoniorkester. 

Uppdraget blev det första i sitt slag för Benny Andersson.

– Jag tackade ja med detsamma! Det är intressant att se om man kan göra en jingel i stället för två timmars musikalmusik, säger han i ett pressmeddelande.

Bland de 37 varianter Benny Andersson komponerade för att hitta något passande, valde en arbetsgrupp på P2 under ledning av Ella Petersson ut en handfull. Jinglarna spelades in tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester i början av 2024 och Benny Andersson hörs själv spela piano. Inspelningarna är mixade av en annan legendar – ljudteknikern Bernard Löhr, som jobbat med Benny Andersson sedan 80-talet.

Lyssna på en kort intervju och några av Benny Anderssons P2-jinglar här.

Christel Valsinger

Foto: Daniel Stigefelt