30 april 2024

4 Snabba: Malin Wiklund, nystartade MW Music Agency

Malin Wiklund kommer närmast från en tjänst som PR Manager på Sony Music, har en bakgrund som frilansande journalist och kommunikatör och har arbetat som projektledare och PR-kontakt på TV4. Nu har hon startat artistbolaget MW Music Agency, med drivkraften att arbeta för ett mer hälsosamt musiklandskap.

Varför har du valt att starta eget?

– Jag har egentligen alltid tänkt att arbetsformen skulle passa mig väldigt bra som person, då jag älskar frihet och att jobba i mitt tempo. Att ta chansen och testa mina egna vingar har hittills varit så, så givande. Det är fantastiskt att få utmana sig själv och få den där friheten i arbetet, men också möjligheten att kunna styra efter sina egna visioner och skräddarsy utifrån varje behov. Det har gett mig stora möjligheter att arbeta på bredare fronter och lära mig nya aspekter av en artistkarriär.

Du fortsätter att arbeta för Sony Music som PR-konsult men jobbar också med independent artister nu. Är det stor skillnad på att jobba med independentsidan, jämfört med att arbeta med artister på majorbolag?

– Det stämmer bra! Jag arbetar fortfarande med ett gäng artister hos Sony Music, men också med andra indiebolag och direkt med enskilda indieartister. Det är absolut skillnad här. Majorbolagen har helt andra muskler bakom sig i arbetet, till skillnad från att till exempel arbeta med en indieartist. Men det är också väldigt roligt att få arbeta med dem, då det gäller att verkligen tänka kreativt och outside the box för att hitta vägar att nå ut med musiken. Det finns otroligt talangfulla indieartister där ute och det är en scen jag värdesätter enormt, och så klart lite extra kul när man får lyfta grymma kvinnor inom indiescenen.

Du vill jobba för ett hälsosamt musiklandskap och skapa en trygg och stöttande miljö. Vad ser du som de största hindren för att artister ska kunna nå framgång utan att offra sin egen hälsa?

– 100%! Superviktigt ämne och absolut en av mina största drivkrafter. Dagens musiklandskap är tufft och utmanande på flera olika nivåer för artisterna. Många har väldigt höga krav på sig själva och det är ofta mycket stress under resans gång. Man ska kunna hantera många olika saker på samma gång och samtidigt ha energi till att vara kreativ i musikskapandet. Att prioritera hälsan är verkligen avgörande i sammanhanget, och att hitta balansen mellan krav och egenomsorg för en hållbar och hälsosam karriär. Annars finns risk att artisterna, i jakten på framgång, offrar sitt eget välmående på vägen. Här är det så viktigt att framgång uppnås på ett hållbart sätt och det är ingenting man bör kompromissa med sin egen hälsa. Vi inom branschen behöver hela tiden arbeta för att skapa en trygg miljö, där artisterna också kan nå sin fulla potential, utan att göra avkall på sitt eget mående.

Vilka projekt jobbar du med just nu och närmast?

– Jag jobbar med många fantastiska individer just nu. Men de som jag arbetar med närmast i stunden är Lisa Ekdahl med hennes jubileumsturné, audiovisuella artisten ionnelee, Manon Lamartine, Jenny Wilson och Dotter för att nämna några. Jag tycker det är kul att få arbeta med en bredd av genrer, vilket gör att det också blir mer varierat.

Christel Valsinger