29 april 2024

4 SNABBA: Ieva Kisieliute; jurist, recensent, författare

Ieva Kisieliute kom hit från Litauen som utbytesstudent på 00-talet, senare återvände hon och kombinerar nu juristjobb med musikjournalistik för Gaffa. Nu är hon bokaktuell med en musikroman. 
Ieva Kisieliute är både heltidsarbetande jurist och musikälskande rockjournalist. Nu släpper hon generationsromanen Det ingen får veta, sprängfylld av kulturreferenser och inspirerad av hennes första år i Sverige som utbytesstudent från Litauen. Boken är en hyllning till musikscenen i Karlskrona, och en nostalgisk tillbakablick på det Sverige hon möttes av i början av 00-talet. Det ingen får veta ges ut 15 maj.
Vem är du själv?
-Jag är en ung kvinna på utsidan och en Dylanman på insidan. Jag är EU-jurist på dagarna och rockjournalist resten av min vakna tid tid. Jag är född i Litauen och de gul-grön-röda ränderna går aldrig ur, men jag har tillbringat hela mitt vuxna i Sverige och befinner mig i nåt slags mellanförskap. Brukar tänka på det när jag ser tv-programmer IFS på SVT… Vet nämligen inte om jag skulle passa bättre som panelist eller tävlande, haha.
Vad är det för slags bok – är det en nyckelroman?
-Nej, det är ingen regelrätt nyckelroman även om vissa personer och händelser har inspirerats av verkligheten, framförallt mitt eget liv. Bandet Rigmor Mortis är däremot helt fiktivt men gör anspråk på att ha myntat begreppet svensk ångestrock. Min ambition är att kombinera klassisk relationsroman med den nivå av nördighet som förknippas med musikbiografier.
Hur mycket arbetar du som skribent?
-Jag frilansar vid sidan av mitt heltidsjobb på myndighet, vilket innebär att 100% inte räcker till för att beskriva hur mycket jag jobbar, haha. När jag är som mest aktiv snittar jag en text i veckan, mest recensioner men även krönikor. I år har jag fått göra flera intervjuer och då har jag prioriterat dessa framför recensioner. Så typ 10-20 timmar i veckan. Jag började skriva för GAFFA i september 2022 och har i skrivande stund kommit upp i ca 130 texter, så ni förstår omfattningen.
Efter dessa år i Sverige, vilka är dina favoritakter?
-Som husgudar: Thåström, Winnerbäck, Lundell. Som liveakter: Avantgardet, Golvad Grävling, Svart Ridå.
Lars Nylin