20 december 2021

Swedish Metal Aid i ny dokumentär

1985 gick ett stort sällskap hårdrockare ihop i Swedish Metal Aid och låten Give A Helpin Hand. Följden blev 50 000 sålda singlar och en halv miljon till fattiga i Etiopien men också en evig kultstämpel. Nu har inspelningen blivit SVT-dokumentär.

Premiären inför den breda publiken skedde i SVT-programmet Nöjesmassakern i oktober 1985. Hela studion fylldes med kråsskjortor, nitbälten och pudelrocksfrisyrer, då 150 svenska hårdrockare från 29 hårdrocksband sjöng för att samla in pengar till svältande i Etiopien.

Men innan detta hade journalisten Stefan Johansson och producenten Kjell ”Kee Marcello” Lövbom spelat in låten med en lika stor samling av tidens ledande hård- och pudelrockare i studion Soundtrade.

Det är historien om det projektet som dominerar i den nya dokumentär som nu finns på SVT Play. “En berättelse om 1980-tal, musikalisk välgörenhet och enorma mängder hårspray”, som ett pressmeddelande sammanfattar det.

“På den här tiden sågs hårdrock som något hotfullt och farligt, något som kunde få krukväxter att dö. Men Stefan Johansson trodde på sin idé och välgörenhetsprojektet Swedish Metal Aid tog fart”, står det vidare i pressmeddelandet från SVT.

Medverkar gör bl a Stefan Johansson, Kee Marcello, låtens kompositör, Joey Tempest, Tommy Nilsson, Martina Axén, Robban Ernlund, Anders Tegner, m fl.

Lars Nylin