30 augusti 2021

Nylin: Inför vaccinpass för nöjesbranschen NU – vad väntar ni på?

MI:s Lars Nylin tror först att han sett ett år fel på Facebook. Sedan kommer uppmaningen…

Jag blir så häpen att den första reaktionen blir att föra mobilen helt nära ögonen. Morgontrötta ögon måste ha sett fel.

Men inte, när jag kikar in i Facebooks funktion ”minnen” får jag inte bara upp att jag den 28 augusti 2020 var elak på mitt fotbollslag och hyllade veteranen Gary Numan.

Jag ser också att jag den dagen hade slutligt storknat över den särbehandling som nöje och annan event utsattes för av FHM och regering.

Ett år senarer har en radda cykler av restriktioner och lättnader passerats. Mer än halva befolkningen har vaccinerats två gånger. Vid horisonten finns en tredje ”booster” av vaccination.

När jag åker tunnelbana i Stockholm, åker tåg, tar bussen till sommarstugan, går på köpcenter, går på krogen, om jag skulle få för mig att gå på Skansen – ingenstans märks längre restriktionerna utöver väldigt enstaka ansiktsmasker och en len röst i en högtalare som säger något i stil med: ”Fortsatt att visa hänsyn och ta hand om varandra.”

När en röst säger något så pass strängt som: ”gå bara in en och en och handla hos oss” blir jag smått paff.

Men det finns ett undantag. Ett sammanhang anses uppenbarligen enligt FHM och regeringen fortfarande vara den mest konkreta smittspridaren: event, i synnerhet konserter, men i någon mån även sport.

Här är det fortfarande bannbulla som gäller. När det var 500 personer på Stefan SundströmMosebacketerassen i Stockholm i helgen känns det spontant som ett stort och smått utmanande evenemang. Smått syndigt och oansvarigt. Trots sittande publik med en meters avstånd mellan, trots att stället andra somrar haft 1500 som trängdes på motsvarande gig på samma yta.

Jag kan självklart förstå tänket även efter 18 månader. Ingenstans trängs man som vid en yster headbanging eller på ett sillpackat 08-derby. Vi minns alla kören i Bohuslän som förra året blev en superspridare.

Men det finns ett digitalt motmedel mot allt detta. Så varför i herrans namn – jag är ateist, men drivs att ta till uttrycket – används inte detta?

Inför vaccinpass nu, eller hälsopass om det namnet föredras. Oavsett detaljer ska passet visa att man tagit två sprutor och att man är frisk. Då får man komma in. Så enkelt, så effektivt. Punkt. 

Passet ska inte vara av den rigida franska modell, som skapat rubriker här och smärre upplopp där på sistone, utan mer som det danska som grannlandet använde för nu ganska många månvarv sedan.

När jag skriver om detta krav slash önskemål i kommentarsfält dröjer det inte innan jag stämplas som ”odemokratisk” av dom som aktar sina ord. De som inte gör det, dominerande nuförtiden, kallar mig ”fascist.”

Men exakt var finns det demokratiska i att 20-30 % som av olika skäl ännu INTE vaccinerat sig ska styra över 70-80% som faktiskt gjort det? För dom som p g a allergier eller andra hälsoskäl inte kan vaccinera sig ska det givetvis räcka med ett friskintyg.

I de flesta fall händer nu dessutom inte ens dom event jag tänker på. Shower på exempelvis Avicii Arena för 3000 personer bär sig helt enkelt inte.

Det enklaste vore givetvis om FHM snarast hävde restriktionerna. Antalet döda och IVA-drabbade överstiger de senaste veckorna trots allt inte det vid en ”vanlig” influensa. Fakta är också att åtminstone 82 procent av de som vårdades med covid-19 på iva-avdelningar i Sverige under augusti var ovaccinerade. Någonstans måste vi ta steget att återvända till det levande livet, om än med största försiktighet och noggrannhet.

Men det finns inga tecken på att FHM resonerar så. Då uppstår för mig bara en sak för att rädda aktörer som inte redan slagits ut och som är allt mer i limbo. Uppmaningen och frågan lyder:

Inför vaccinpass för nöjesbranschen NU – vad väntar ni på?

Lars Nylin