Krönika 16 februari 2021

VALSINGER: Låtskrivarna måste få lysa i Melodifestivalen

Nej nej nej. Vi kan inte ha en Melodifestival där låtskrivarna inte får synas alls. Frågan handlar om mer än bara underhållningsvärdet.

I Melodifestivalens första deltävling presenterades låtskrivarna bakom alla bidrag med egna videohälsningar. Men i helgens andra deltävling var de borta. Istället låg fokus på artisterna och deras framträdanden. 

Det här reagerade Linnea Deb på i ett instagraminlägg, något som uppmärksammades av Sveriges radios Kulturnytt. Linnea Deb är, som de flesta MI-läsare vet, låtskrivare bakom en rad Melodifestivalsbidrag de senaste åren och var med och skrev ESC-vinnaren Heroes, framförd av Måns Zelmerlöw.

“Utan oss låtskrivare hade vi inte haft en tävling och det minsta ni kan göra är att visa oss. Våra namn syns i en sekund,” säger hon i en livesänd video, där hon samtidigt gör klart att hon som låtskrivare är okej med att inte vara lika synlig som artister.

I Kulturnytts inslag försvarar tävlingsproducent Karin Gunnarsson beslutet med att videohälsningarna inte fick den upplyftande effekt som produktionen var ute efter. Formen höll inte i programmet 

Det må så vara.

Men då måste det finnas ett annat sätt att lyfta låtskrivarna på. SVT har ju ett team av smarta, kreativa medarbetare, som jag anar är vana vid att snabbt behöva tänka om.

Melodifestivalen ÄR ju en tävling för låtar. Sen betyder artist och framträdande otroligt mycket för vad folk ska rösta på och för hur ett bidrag ska stå sig i konkurrensen i ESC. Det är vedertaget.

Men Melodifestivalen ingår också i en större berättelse om vad samtida popmusik är. Och just nu är en del av den berättelsen att vi har upphovsrättsorgansationer som dagligen slåss för låtskrivares rättigheter. Det är resultatet av en snabb digital omställning som medfört kryphål för digitala plattformar att inte betala för musik eller ge credit till dem som skrivit den.

Den allmänna kunskapen om vad som krävs för att musik ska bli till och finnas där för oss att lyssna på när vi behagar, verkar generellt låg. Till och med en kulturfestival uppmanade i veckan sina deltagare att använda sig av royaltyfri musik i sina digitala bidrag, så att inte Facebook skulle ta bort dem av upphovsrättsliga skäl. Plattformen gick före kreatörerna kan man säga.

Melodifestivalen ger låtskrivare och textförfattare möjligheter till mycket välkomna inkomster, men hur låtarna presenteras får också effekter på hur musik kommer att värderas. Så in med låtskrivarna i mixen igen SVT!  

Christel Valsinger