17 november 2020

Nylin: bortom röran, fokus

Smittspridningen tilltar, andra vågen tycks ett faktum. Vi bör alla kunna vara överens om att det behövs strama åtgärder och i måndags kom nya skarpa direktiv och regler från regeringen och FHM.

I praktiken innebär det för oss i eller nära livescenen att max åtta personer tillåts. Läs: det finns ingen livescen framöver. Eller som Calle Nathansson, VD för Folkets Hus och Parker, uttrycker det i Dagens Nyheter:

”Nu har vi näringsförbud på riktigt.”

Det är i det läget lätt att peka finger mot köpcentra, allmäntrafik, flyg och andra platser som fortsätter samla tusentals, som om allt vore som vanligt.

Jag gör det också, jag skickar upp lustiga memes på Facebook med bilder på ett tomt Ullevi intill ett Gekås i Ullared med 3 500 inne. Vi raljerar om flummigheten i direktiven, inkonsekvensen.

Men som vi alla lärt oss efter snart nio månader faller detta under olika lagar varav de som styr de senare övningarna nu ses över.

Varför pandemilagar inte redan fanns på plats och varför det tar ett halvår att justera saken får di lärde besvara.

Vi enkla dödliga som frustrerat ser scenariot från läktaren bör nog fokusera på:

– Insikten att det nu blir 8 personer som gäller fram till jul. Om jag uppfattar minister Mikael Dambergs presstalesperson rätt i Dagens Nyheter KAN enskilda regioner även efter 24 november godkänna 300 personer. Men det uppenbara är att alla skiftar från 50-taket till 8-taket.

– Att kräva långt större och fler åtgärdspaket och helst i går. Som läget är nu kan livescenen inte göra någonting. Det är yrkesförbud. Faktumet att sittande publik inte är någon stor smittkälla får läggas åt sidan, här söker de ansvariga signalverkan och inget annat.

– Arbeta för åtgärder som gör att försäkringsbolag går fria medan entreprenörer knäar.

Inte minst:

– Inse hur väldigt långt ner levande musik är på regeringens prioritetslista. När Stefan Löfven vid presskonferensen fick frågan om vad de nya påbuden betyder för olycksbrodern elitidrotten blev svaret: ”Eeh, vi vet inte riktigt, det har vi inte riktigt tänkt på. ”

Som gråsosse för livet skäms jag innerligt i sådana stunder.

I nästa stund håller jag avstånd, tvättar händerna, hostar i armhålan.

Det som alla borde ha gjort hela tiden.

Lars Nylin