29 september 2020

(ingenting) om allting kring ett album

När Christopher Sander, sångare i gruppen [ingenting], gör författardebut blir det en djupdykning i ett album från gruppen Heikki.

I oktober släpps bok nummer tre i den så kallade Albumserien från bokförlaget Substans. Tidigare titlar i serien har handlat om Neneh Cherrys respektive Lustans Lakejers debuter. Denna gång handlar det om enda albumet från gruppen Heikki med Christopher Sander som författare. Sander var under framförallt 00-talet uppmärksammad frontperson i Stockholmsgruppen [ingenting] som i ett par omgångar nosade på indietronen i svensk rock.

Heikki var en duo med Jari Haapalainen (The Bear Quartert) och Maria Eriksson (The Concretes). Sander skriver i ett pressmeddelande;

”Under några dagar ett par decennier efter att det begav sig
nedtecknade jag Jaris och Marias berättelse
om sitt möte, inspelningen av Heikkis första skiva
och livet som pågick under tiden. Deras ord får stå för sig själva,
oförblommerade minnen av relationen och sångerna som blev resultatet av deras kärlek, till varandra och till musiken. Vi får läsa om Jaris och Marias första möte utanför Kvarnen i Stockholm, om deras liv och låtskrivande. Men också om deras respektive uppväxter i Luleå och på Östermalm. Om hur Jari hittar sin roll som musikproducent och Maria sin scenpersonlighet. Om att skapa musik på sina egna villkor. Och om att gå skilda vägar.”

Nästa bok i Albumserien handlar om Göteborgsgruppen Twiceaman.

Lars Nylin