15 september 2020

Nyss mastrat, MI väljer bland veckans releaser

Lars Nylin gillar Springsteen. Christel Valsinger gillar Rhye. Och båda gillar The Flaming Lips. Här är MI:s val bland veckans releaser.

Lars väljer:

Bruce SpringsteenLetter To You (låt)

Om Springsteens senaste album var en konceptuell hyllning till hans uppväxts musik är Letter To You Bruce i full rusig gatuserenad med E Street Band och allt. Man kan tycka att det går på rutin, jag har noterat många som gör det. Själv gör jag tummen upp för en låt som mycket väl kunde ha funnits på exempelvis The River. I synnerhet är den en frisk livsglad fläkt i en tid när vi, och ännu mer USA, behöver sådana som går på högvarv [Columbia/Sony].

Hannah GeorgasAll That Emotion (album)

Jag hade knappast blivit nyfiken på denna kanadensiska om det inte vore för faktumet att hennes fjärde album producerats av The Nationals Aaron Dessner, och släpps på dennes etikett Brassland. Men jag tackar desto mer för denna väg in till ett album som inte låter ett dyft som Dessners senaste kund, Taylor Swift, men innehåller väl så mycket av drömska stämningar. Georgas är helt klart någon jag kommer att följa hädanefter [Brassland].

Flaming LipsAmerican Head (album)

Det går under lyssning av Flaming Lips 16:e album utmärkt att nästla in sig i omständliga referenser till The Beatles, tidig Bowie och drömskt trippig country i Neil Young-tradition. Men det är enklare att skriva att detta är Oklahoma-gruppens bästa sedan The Soft Bulletin. En hype så god som någon [Bella Union].

Uno SvenningssonÖppna mina ögon (låt)

Inser hur mycket jag saknat den där rösten så snart Svenningsson inleder denna andra låt för året i något av en comeback på skivfronten. Även lysande att få se namnet Lars Halapi i credits, redan det är en garanti för tidlös kvalitet [Playground].

Christel väljer:

HederosgruppenProtokoll för bohemer (låt)

Faller pladask för detta instrumentala stycke som inledningsvis låter lite 60-talspsykedeliskt, bärs framåt av trumpet och saxofon och sedan går på folkmusikutflykt. Gruppen, som är ny, består av Martin Hederos (orgel), Andreas Sjögren (sax och klarinett), Emil Strandberg (trumpet), Josef Kallerdahl (bas) och Konrad Agnas (trummor). Album i oktober. [Diesel Music/Playground] 

mxmtoon/Carly Rae Jepsen – Ok on Your Own (låt)

Sångerskan och ukulelespelaren mxmtoon (uttalas em-ex-em-toon) använde platt-tänger som rytminsitrument när hon började göra musik i Garageband hemma hos sina föräldrar för några år sen. 2017 gjorde hon viral succé med sina första släppta låtar och nu har hon fått sällskap av Carly Rae Jepsen i den här fina duetten i genren som ibland kallas bedroom pop. 1 oktober kommer ep:n Dusk.  [AWAL]

RhyeHelpless (låt) 

Rhye som brukade vara en duo består numera bara av Mike Milosh och det är hans andra singel i år. Helpless är soft och lite funkig r&b framburen av Milosh’ karakteristiska falsett, som är så intagande att jag vill hyssja folk, även om jag lyssnar i lurar. (Loma Vista/ Concord]

The Flaming Lips & Kacey MusgravesGod and the Policeman

Ok, så Lars har redan tipsat om The Flaming Lips, men jag plockar ändå ut den här låten. För att det är ett så fint samarbete, om än inte lika oväntat som i maj när gruppens första kollaboration med Kacey Musgraves släpptes (Flowers of Neptune 6). Wayne Coyne och Kaceys röster ger fin sårbarhet till den här balladen om att vara på flykt undan lagen. [Bella Union]