23 juni 2020

Nylin: nu lägger jag liveåret 2020 till handlingarna

Med beskedet att det i sommar inte görs undantag för landets nöjesparker från reglerna om maximalt 50 personer på offentlig tillställning börjar även en sak stå allt mer klar.

Den som eventuellt hoppats på lättnader för konserter från hösten bör nog tänka om. För alla utanför Folkhälsomyndigheten och Regeringen råder ren gissningslek, om jag gör en gissning säger jag att inget nytt händer före årsskiftet. Det är säkrast att lägga liveåret 2020 till handlingarna.

Möjligen att det kan tillåtas modeller för fjärdedels eller en tredjedels salonger tidigare än så. Men det sista av potentiella utomhusspelningar kan nog redan nu skjutas till nästa år. Och åter: allt är endast spekulationer, med tanke på vad som hänt i exempelvis Gällivare eller i dagarna i Tyskland kan restriktioner tvärtom stramas till ytterligare.

Till tidningen IQ Magazine, en nättidning om live och event som f ö rekommenderas, säger Per Kviman på svenska Versity Music och Music Managers Forum att han nu bara bokar akter från och med september 2021. Detta utöver väl sålda tänkta 2020-turnéer, som bokas från maj 2021.

Det är troligen så långt bort i horisonten man bör tänka någon sorts ny ”normalitet.”

Ute i världen är politiken annorlunda. I Europa har i synnerhet Frankrike öppnat upp livescenen överraskande snabbt med tanke på att landet är ett av de värst drabbade, med nära 30 000 konfirmerade dödsfall i Covid-19 och rykten om statistik som döljer ännu fler.

Redan i förra veckan arrangerades en konsert på Accor Arena i Paris med 2 000 åskådare. Arenan tar visserligen 20 000 och det krävdes ansiktsmask. Men det pekade ändå i en riktning där det från denna vecka arrangeras mindre musikgatufester i många franska städer och att det från 11/7 blir tillåtet med upp till 5 000 förutsatt att regler följs. I juli inleder franska Live Nation en ””Big Tour” med några ledande franska namn på turné genom förhösten.

Även Storbritannien har lättat upp reglerna för utomhusaktiviteter. Det har gjort att Live Nation kommer att arrangera drive-in-konserter på bl a flygplatser. Live Nations Peter Taylor säger till BBC att han hoppas på några av de största brittiska stjärnorna för att återskapa åtminstone lite av den gamla tidens livekänsla. Dock blir det med tuffa restriktioner. Maximalt 300 fordon, man får bara lämna bilen till en viss yta intill, man måste ha med egen förtäring, etc.

Japan tänker ungefär på samma sätt som Frankrike i nuläget. Från 1/7 tillåts upp till 5 000, från 11/8 är det mening att restriktionerna kring allmänna tillställningar helt tas bort.

Mindre jämförbart utifrån att landet varit mycket mindre drabbat, men det är noterbart att Australien från 11/7 har regler som gör att så många som 10 000 kan besöka utomhuskonserter.

På det sättet pusslas det nu i land efter land.

Men ännu alltså inte i Sverige.

*

Blir det så illa som jag spår ovan blev min sista spelning 2020 en med den engelske pubrockaren Billy Bremner, i spanska Nerja i mars. Det var en lysande kväll, schlagerlegendaren Anders Berglund satt in på piano, det svängde så det svartnade i den spanska natten. Gott så om du nu blev min liveclou för året.

Lars Nylin