19 mars 2020

ESC 2020 inställt

Eurovision Song Contest 2020 i Rotterdam ställs in med anledning av Coronaviruset. Därmed får heller inte The Mamas representera Sverige i tävlingen.

”Under de senaste veckorna har vi utforskat många alternativ för att kunna genomföra Eurovision Song Contest”, skriver arrangörerna på sin hemsida och fortsätter: ”Den osäkerhet som skapats av spridningen av COVID-19 i hela Europa – och de begränsningar som de deltagande programföretagens och de nederländska myndigheternas regeringar har infört – innebär dock att European Broadcasting Union (EBU) har fattat det svåra beslutet att inte fortsätta med live-evenemanget som planerat. Konstnärernas, personalens, fansens och fansens hälsa, liksom situationen i Nederländerna, Europa och världen, är kärnan i detta beslut.”

Alla uttagna bidrag till årets ESC är därmed förbrukade och The Mamas får inte tävla med sin vinnarlåt Move.

– Man hoppar det här året och går till nästa år. Om allting har stabiliserat sig i världen blir det ett Eurovision 2021. Det här året ställs in och därmed blir det ett icke-resultat, säger Christer Björkman, senior producent för Melodifestivalen, till Aftonbladet.

Det här är första gången i tävlingens 64 år långa historia som evenemanget ställs in.

Christel Valsinger