28 januari 2020

4 SNABBA: Jimmy Jansson, sex låtar i Melodifestivalen

För första gången sedan 2006 är en och samma låtskrivare inblandad i hela sex bidrag i Melodifestivalens startfält. Då var det Thomas G:son. Nu är det Jimmy Jansson. MI bad honom svara på 4 snabba.

I Melodifestivalspremiären i Linköping på lördag tävlar två av låtarna som Jimmy Jansson varit med och skrivit: Take A Chance med Robin Bengtsson och Ballerina med Malou Prytz. Övriga låtar han tävlar med är Piga och dräng med Drängarna, Winners med Mohombi, Mendez feat. Alvaro Estrella  med Vamos amigos och Brave med Hanna Ferm.

Grattis till dominansen! Hur gör man för att få med hela sex låtar i Melodifestivalen?

– Tack! Jag gör nog precis som alla andra som skickar in låtar. Försöker att alltid skriva låtar som jag tycker är kul och som jag får feeling av. Det som kanske skulle kunna vara till min fördel är att jag inte är rädd för att skriva i alla möjliga olika stilar.

Du skrev ju Hold You för Hanna Ferm och Liamoo förra året, som slutade på en tredjeplats – kände du redan då att du ville skriva för Hanna igen?

– Jag skrev även Hannas första singel och har varit med från start. Jag har sedan början tyckt att hon är en fantastisk artist både på skiva och på scenen. Jag var mån om att prioritera henne när jag fick reda på att hon ville vara med i Melodifestivalen igen då jag tror att hon har ”det” som kan ta henne långt.

Var det er egen idé att kontakta Drängarna eller hur kom den låten till?

– Grundidén kom från Anders Wigelius och Robert Norberg som är med i bandet. De hade gjort en idé som de ville att jag skulle hoppa på och jobba igenom. Det fanns inga tvivel någonstans då låten och konceptet är otroligt härligt och charmigt.

Det är få kvinnliga låtskrivare med i år (21 kvinnor och 58 män enligt SVT) , har du någon teori om varför det är svårt för kvinnor att etablera sig som låtskrivare i Mello? I de sex bidrag du varit med och skrivit finns ju t ex bara en kvinnlig låtskrivare med.

– Det är svårt att säga då jag upplever att det är ungefär lika många kvinnor som män på de flesta camps som man befinner sig på inför Melodifestivalen. Varför det är så pass få kvinnliga upphovspersoner med bland årets låtar som jag varit med på så kanske delvis beror på att de flesta låtarna som kom med är skrivna tillsammans med folk som jag jobbat länge och har ett tight samarbete med. Och även om jag under förra året skrev med många fantastiska kvinnliga upphovspersoner så kom de låtarna inte med. I alla fall inte i svenska Mello, men flera av dem hittar ett hem utanför det forumet.

Läs mer om dominerande förlag och låtskrivare i Melodifestivalen 2020 här.

Christel Valsinger