3 mars 2017

4 SNABBA Pontus De Wolfe/ låtskrivare och poddare

”Nya låten” är musikpodden som fokuserar på låtens beståndelar och tillkomst. Varje vecka bjuder Pontus De Wolfe in en singelaktuell artist och pratar ljud, textrader, inspiration och skrivprocess. 

Loreen, Tomas Ledin, Rebecca & Fiona, Linnea Henriksson, Sebastian Ingrosso, Frida Sundemo, Nya Vikingarna och Albin är några av artisterna som kommer att gästa podden.

Pontus De Wolfe är själv artist, producent och låtskrivare och har släppt två soloskvor. Han har också skrivit boken Vad är Musik? med Salem Al Fakir, som han även skrev Glada Hudik- teaterns grammisbelönade musikal Trollkarlen från Oz tillsammans med.

 Hur fick du idén till ”Nya låten”?

– Ungefär på samma sätt som jag får alla mina idéer som funkar. Ddet börjar med ”en sån podcast skulle jag vilja lyssna på”, sedan babblar jag om det på något möte som egentligen handlar om nånting annat som en av grejerna jag har ”på gång”. Så märker jag att den får jättebra respons, så då måste jag ju leva upp till den och leverera! Jag tror på att hålla namn på saker självklara och enkla, därför fick den heta ”Nya Låten!” helt enkelt.

Vem riktar den sig till?

– Jag skulle säga till den ”musikintresserade”, men det blir ju typ alla. Det intressanta är att gästernas historier om hur de skrev just sin låt skiljer sig så oväntat mycket från varandra, men ändå har nån slags gemensam kärna. Så man kan ju börja med att lyssna på ett avsnitt med någon artist man tycker om och sen leta sig vidare. Man lär sig otroligt mycket!

 Hur har du valt gästerna?

– Helt efter vilka som släpper låtar just nu som jag tycker verkar intressanta att prata om. Sen är jag mån om att få till en bra bredd också, eftersom Sverige erbjuder så många olika typer av musik och så mycket håller bra kvalitet. Allt från schlager till pop, dansband, klubbmusik och urban hiphop ryms inom bara de första veckorna typ.

Vilken låt skulle du vilja ha skrivit och varför?

– Jag är väldigt nöjd med den senaste jag skrev, The Moment, som man får ett smakprov av i vinjetten till ”Nya Låten!”. Annars gillar jag att golvas av saker som är så perfekt utförda att min medverkan bara hade gått in och sabbat. Azealia Banks 212 är ett bra, relativt nylagt exempel på en fulländad låt i mitt tycke, så himla mycket energi. Vad händer där?

– Ett tjatigt men rimligt svar på den här frågan är att jag gillar Kanye Wests produktioner. Hur han knöt ihop hela pophistorien med Paul McCartney & Rihanna i Four, five seconds är otroligt. Respekten hörs ut i fingertopparna. Där tänker man ”ring gärna mig också nästa gång”.

Christel Valsinger
Foto: Jessica Silversaga

”Nya låten” finns på Acast men första avsnittet kan du lyssna på här: