13 december 2016

IN MEMORIAM Torbjörn Calvero

Rockfotografen Torbjörn Calvero har gått bort. Calvero var mest känd för sina 79-talsbilder men var aktiv in i det sista.

”Det finns mer här, mycket mer, låt mig bara leta ett tag.” Om man sökte bilder från 70-talets musikscen var det alltid vits att fråga Torbjörn Calvero. Det var ytterst sällan som han inte hade någonting i sitt arkiv hemma på Östermalm i Stockholm, eller på bildbyrå. Det spelade ingen roll om det handlade om rock, pop eller allmän popkultur, Torbjörn hade oftast någonting i gömmorna. Och dessutom av mycket hög kvalitet, kanske inte helt givet eftersom många av hans uppdrag på 70 – och 80-talen var av det ”snabba” slaget. D v s in och ”ta ett kort” på en aktuell kändis, sedan ut igen, Men Torbjörn lyckades på något märkligt sätt ändå alltid att hålla nivån.

För mig personligen blev han den viktigaste bildkällan av alla under åren när jag arbetade med skivbolaget Metronomes katalog. Föregångaren Bengt H Malmqvist  hade visserligen tagit mängder av strålande bilder på Metronomes artister. Men Torbjörn var i livet och var dessutom utöver sin yrkesskicklighet ett levande faktaarkiv, det blev många timmars grävande genom åren.

Den som vill titta in i hans verk hittar en hel del i boken Abba till Led Zeppelin – Calveros 70-tal (Norstedts, 2008). Men jag hoppas innerligt att hans verk snart kompletteras med bland annat en bok med hans bilder av 70-talets ”Americana”-scen. Om jag tvingas välja några av hans många fina bilder blir det dom på Emmylou Harris.

Tack för bilderna, tack för samtalen, Torbjörn.

Torbjörn Calvero blev 67 år.

Lars Nylin

Foto Privat

Fler minnesbilder här:

http://sfoto.se/f/nyheter/torbjorn-calvero-ar-dod