12 november 2016

Vinnarna vid Musikförläggarnas pris

Nu vet vi vilka som vann priserna vid Musikförläggarnas Pris 2016. Vid en heldagsgala på Berns Salonger i Stockholm i fredags blev Johan ”Shellback” Schuster (bilden) en av vinnarna, två gånger om för säkerhets skull. MI har alla fakta.

Priset delas årligen ut av branschorganisationen Musikförläggarna och syftar till att lyfta fram årets mest framstående svenska låtskrivare, kompositörer och textförfattare. Galans stora vinnare blev låtskrivarparet Johan ”Shellback” Schuster och Martin ”Max Martin” Sandberg och låtskrivarkonstellationen bakom Zara Larssons hitlåt Lush Life som fick två priser vardera.

Johan ”Shellback” Schuster och Martin ”Max Martin” Sandberg fick pris i de prestigefyllda kategorierna ”Årets kompositör” och ”Årets internationella framgång” för musiken de skapat åt bland andra Justin Timberlake och Adele. Timberlakes Can’t Stop the Feeling gick raka vägen in som #1 på Billboard Hot 100 när den släpptes och har toppat listorna i större delen av världen.

Låtskrivarna bakom Zara Larssons hitlåt Lush LifeIman Conta Hultén, Linnea Södahl, Emanuel Abrahamsson och Markus Sepehrmanesh – tog hem priset i kategorierna ”Årets låt” och ”Årets mest spelade låt”. Priset ”Årets mest spelade låt” delas ut i samarbete med Spotify och avser antalet spelningar i Sverige under perioden 1 juli 2015 – 30 juni 2016.

”Årets textförfattare” gick till Erik Lundin, som, enligt juryn, tagit med oss på en hisnande verbal resa om uppväxt, utanförskap och tillhörighet.

– Ett textförfattarpris är, för mig, det mest prestigefyllda pris man kan få. Att dessutom utnämnas till vinnare bland de mest talangfulla upphovspersonerna Sverige har, gör det extra hedervärt. Jag har både böcker och manus i mig och det här priset fortsätter sporra mig till att vidga perspektivet på mitt textförfattande, säger vinnaren Erik Lundin, som tyvärr inte kunde närvara efterso han just nu är i Kina.

Priset för ”Årets genombrott” gick till låtskrivaren och artisten Zara Larsson för hennes debut som låtskrivare på den egna låten Never Forget You, en låt som legat högt på världens listor sedan releasen.

I konstmusikkategorin ”Liten ensemble/kammarmusik” prisades tonsättaren Sofia Jernberg för sitt verk Lek, ett verk där hon blandar det råa och medvetet fula med rytmiskt intressant musik.

I kategorin ”Stor ensemble/opera” gick priset till tonsättaren Albert Schnelzer och hans verk But Your Angel’s On Holiday, ett verk vars rytmiska motor kontrasterar mot partier där musiken tycks sväva alldeles fritt.

Musikförläggarnas hederspris 2016 tilldelades textförfattaren Kenneth Gärdestad för hans betydande insatser under lång tid i svenskt musikliv och för den drömväv av tidlösa berättelser som han delat med sig av. Utdelningen till Gärdestad blev en av kvällens höjdpunkter och bröderbas musik hyllades bland annat av Frida Hyvönen och Lilla Namo.

Dessutom delade Musikförläggarna ut ett stipendium om 25 000 kronor till låtskrivaren och artisten Carl-Mikael ”Gud” Berlander.  

Alla vinnare:

ÅRETS KOMPOSITÖR
Johan ”Shellback” Schuster & Martin ”Max Martin” Sandberg
[MXM/Kobalt Music]

ÅRETS TEXTFÖRFATTARE
Erik Lundin
[manus]

ÅRETS INTERNATIONELLA FRAMGÅNG
Johan ”Shellback” Schuster & Martin ”Max Martin” Sandberg
[MXM/Kobalt Music]

ÅRETS GENOMBROTT
Zara Larsson
[Publishing Company TEN]

ÅRETS LÅT
Lush Life” (Zara Larsson) – skriven av Iman Conta Hultén, Linnea Södahl, Emanuel Abrahamsson, Markus Sepehrmanesh, Christoph Bauss och Fridolin Walcher [Iz Publishing/Kobalt Music, Publishing Company TEN, Telegram Rights/BMG]

ÅRETS MEST SPELADE LÅT (delas ut i samarbete med Spotify)
Lush Life” (Zara Larsson) – skriven av Iman Conta Hultén, Linnea Södahl, Emanuel Abrahamsson, Markus Sepehrmanesh, Christoph Bauss och Fridolin Walcher [Iz Publishing/Kobalt Music, Publishing Company TEN, Telegram Rights/BMG]

ÅRETS KONSTMUSIKPRIS – Mindre ensemble/kammarmusik
 Sofia Jernberg ”Lek” [Manus]

ÅRETS KONSTMUSIKPRIS – Stor ensemble/opera
Albert Schnelzer
”But Your Angel’s On Holiday” [Gehrmans Musikförlag]

MUSIKFÖRLÄGGARNAS HEDERSPRIS 2016
Kenneth Gärdestad
[Universal Music Publishing]

MUSIKFÖRLÄGGARNAS STIPENDIUM 2016
Carl-Mikael ”Gud” Berlander
[Sony/ATV Music Publishing]

Lars Nylin

På bilden kulturminister Alice Bah Kuhnke tillsammans med pristagaren Johan ”Shellback” Schuster och musikförläggaren Johan Ekelund (Kobalt Music).