4 juni 2015

ESC Tele 2 och Friends avskrivna

Vare sig Tele 2 Arena i Stockholm eller Friends Arena i Solna är kandidater till att arrangera Eurovision Song Contest nästa vår, uppger Expressen. Huvudkandidater är nu Globen, Scandinavium och Malmö Arena. Även Linköping och Sandviken har anmält intresse.

Omedelbart efter Måns Zelmerlöws seger med Heroes i Wien pekade många inklusive Musikindustrin.se på Tele 2 och Friends som huvudkandidater till arrangera finalen. Malmö Arena arrangerade 2013 och antogs därmed ha en nackdel. Scandinavium i Göteborg ansåg många tyckare vara för ålderstigen.

Men efter att de tänkbara kandidaterna tittat på kravlistan är åtminstone Tele 2 och Friends ute ur leken, skriver Expressen. Ingen av dessa vill stänga sina vanliga hyresgäster ute i fyra till sex veckor, det är så länge arenan behövs enligt kravlistan från tävlingsansvariga EBU.

– Det finns inte på kartan att lämna ifrån oss arenan så länge. Det får inte påverka vårt spelschema för mycket, säger Hammarbys vd Henrik Kindlund, som har Tele2 arena som hemmaarena, till Expressen. Även Djurgården skulle ha drabbats.

– Friends arena har sagt till oss att de inte vill ha Eurovision, säger AIK:s ordförande Johan Segui till samma tidning.

Malmö bestämmer innan midsommar om de ska lämna in en intresseanmälan.

– Det är fortfarande helt öppet, säger Karin Karlsson som var projektledare för Eurovision 2013, till TT.

Även Sandviken och Gävle funderar i ett samarbete att anmäla intresse. Tävlingen skulle i så fall hållas i Göransson arena i Sandviken.

– Jag tror att vi har förutsättningarna. Vissa delar som storstäderna kanske har kan vi inte erbjuda, men däremot har vi en idé kring aktiviteter och en annan bild av vilket avtryck detta kan ge, säger Göransson Arenas vd Fredrik Granting till Arbetarbladet.

Lars Nylin