12 februari 2015

SPOTLIGHT Allyawan & Näääk ”Jag hade en gång en båt”

Lyckliga Gatans största hit ser ut att bli Cornelis Vreeswijk och Ann-Louise Hansons 60-talsklassiker i reggeaversion.

Det sista avsnittet av tv-serien Lyckliga gatan sändes i veckan men låttolkningarna som varje episod utmynnat i lever sitt eget liv. Flera av låtarna ligger på P3’s spellista och den här veckan går en låt från avsnitt fem rakt in på en sjätteplats på singellistan. Den är dessutom den bäst säljande svenska låten i Sverige just nu.

I det nämnda femte avsnittet möttes rapparen Allyawan från Jönköping och artistveteranen Ann-Louise Hanson. Mötet ledde fram till två låttolkningar: Ann-Louise Hanssons version av Allyawans Samma som mig och Allyawans tolkning av Jag hade en gång en båt [Universal/Universal Music], som Ann-Louise Hanson och Cornelis Vreeswijk hade en Svensktoppshit med 1967. Låten är ursprungligen en västindisk folksång, Sloop John B, som Beach Boysgjorde känd på albumklassikern Pet Sounds. Vreeswijk gav den en antikrigstext.

Och att just den ser ut att bli Lyckliga gatans största hit är inte förvånande, även om serien gett oss fler pärlor. I händerna på Allyawan och de producerande bröderna Salazar blir Jag hade en gång en båt till gungande reggae med en bekant men ändå ny refräng. Allyawan har behållit Vreeswijks lyrik men lagt in rap-partier om en värld som fortfarande är full av krig och om att inte ta livet för givet. Med det visar han hur tidlös Vreeswijks text är. Samtidigt har melodin fått en uppdatering som gör den somrig och lätt, trots innehållets tyngd.

Så fint det vore om den kunde få en plats på Svensktoppen igen, nästan 50 år senare.

Christel Valsinger