15 april 2014

DIGITALNYTT Musiken gör oss produktiva

Adele, Arctic Monkeys och Mumford & Sons, det är musiken vi helst lyssnar på medan vi jobbar, enligt en studie som Anneli Haake gjort på uppdrag av Spotify. 16% lyssnar på musik medan de jobbar för att slippa höra högljudda kollegor.

Studien visar att 61% lyssnar på musik på jobbet, och att över en tredjedel (36%) anser sig mer produktiva om de lyssnar. Målet med studien var att visa att vi är mer produktiva om vi har tillgång till musik på arbetsplatsen. Enligt Anneli Haake, expert på musikens funktion på arbetsplatsen, är det så – musiken minskar även vår stress.

– Belöna dig själv med ett av dina favoritspår efter att ha jobbat hårt. Hoppa ur din stol och rör på dig för att få blodet att cirkulera – det ökade flödet av endorfiner har en positiv påverkan i kroppen och motarbetar stress, säger Haake i ett pressmeddelande från Spotify.

Angela Watts, Global kommunikationschef för Spotify, säger i pressmeddelandet:

– Vi använder och delar spellistor för att hålla humöret uppe på kontoret. På så sätt kan alla bidra med sina favoriter och ”guilty pleasures”. Något som är speciellt spännande i samband med den här undersökningen, är att vi kan se en förändring i attityden rörande musik på arbetsplatsen. Tidigare höjdes folks ögonbryn när man spelade musik under arbetstid, men nu är det bevisat att höja inte bara moralen, utan även kreativiteten och produktiviteten.

Lars Nylin