23 januari 2014

4 SNABBA Jesper Thorsson / ExMS inför MIDEM

För första året har Export Music Swedens VD Jesper Thorsson huvudansvaret för den svenska musikbranschens medverkan på MIDEM. Så här ser läget ut inför avresan till den stora musikmässan i Cannes 1-4 februari.

Nu börjar det dra ihop sig till avfärd till MIDEM. Hur är läget på Export Music Sweden just nu?

-– På  Export Music Sweden är det full rulle, med andra ord är läget som sig bör. MIDEM är på gång tillsammans med flera andra satsningar som SxSW, by:larm, Jazzahead och Classical Next. 2013 blev ett mycket bra uppstarts år för det nya exportkontoret med strategiarbete, satsningar i våra målterritorier och en lyckad sjösättning av vår seminarieserie som fortsätter med nya spännande ämnen under våren för alla musikskapare, musiker och företag som står i begrepp att exportera musik.

Vilka svenskar kommer man att kunna träffa i montern i år?

-– Vi är 65 svenska delegater i montern. Vi har alltså lyckats vända trenden från de senaste åren med fallande medverkan och vi är fler än i fjol. Mycket tillfredställande. Det är en skön blandning av svensk musikbransch med allt från fåmansbolag till stora organisationer. I montern hittar vi både förstagångsbesökare och mer erfarna MIDEM-resenärer som Dag Häggqvist, som enligt uppgift inte missat ett enda MIDEM sedan starten.

-– Det går fortfarande att boka in sig i montern om man kontaktar oss snabbt!

Hur fungerar samarbetet med de andra nordiska länderna kring den gemensamma NOMEX-montern?

-– Samarbetet har fungerat utmärkt, både upphandling och planering. Nu är det bara genomförandet kvar. Ett nordiskt samarbete på MIDEM är en förutsättning för att kunna erbjuda en monter. Överhuvudtaget har det nordiska samarbetet stärkts under 2013. Det möjliggör att vi kan genomföra projekt de nordiska export-organisationerna skulle ha svårt att genomföra på egen hand och dessutom öka vår slagkraft hemma i Norden och ute i världen.

-– I NOMEX har vi hittat en bra form för samarbete med succéer som bland annat JAJAJA-festivalen med 2500 betalande på Roundhouse i London och Hokuo Night i Tokyo i backspegeln från 2013. På MIDEM bör man inte missa vår gemensamma happy hour och den nordiska mottagningen.

Vad ser du personligen mest fram emot i år? 

-– Det ska bli superroligt att träffa alla som har bokat MIDEM genom ExMS på det traditionella Get Together-partyt och i montern. Jag har också en hel del möten med potentiella internationella partners för olika projekt bokade som jag ser fram emot. Sen gör det ju inget att allt detta sker nere vid Medelhavet!

Malin Jonsson