22 januari 2014

KONST Kraftwerk på Moderna Museet

Foto: Petronella Nylin Blomberg

I samband med att Kraftwerk gör fyra framträdanden i Stockholm öppnar även utställningen Dansmaskiner – från Leger tilll Kraftwerk. Utställningen summerar konstriktningarna futurism och modernism men det är ett rum med en 3D-utsällning om Kraftwerk som spelar huvudrollen.

1909 publicerades det första futuristiska manifestet, författat av den italienske poeten och futurist-ledaren Filippo Tommaso Marinetti, i den franska dagstidningen Le Figaro. Futuristerna dyrkade den växande industrins maskiner och inledningsvis var förhärligande av krig och våld ett centralt inslag.

Efter första världskriget klingade entusiasmen av men det estetiska programmet levde vidare hos avantgardet i Paris, New York, Prag, Dessau och Moskva.På 1970-talet tog tyska Kraftwerk upp konceptet hemma i Düsseldorf, och alla som följt bandet vet hur central modernismen varit i ett av popmusikens mest uttalade konceptband.

Utställningen pågår till 27/4. Parallellt med öppnandet gör Kraftwerk fyra konserter på Cirkus, tvärs över Nybroviken i Stockholm. Det sista framträdandet sker på torsdag kväll.

Lars Nylin

Foto Timo Ohler