10 oktober 2012

SKIVBOLAG Fuller och Blackwell köper EMI?

 

Enligt bland annat brittiska medier tillhör Simon Fuller tillsammans med Chris Blackwell de som anmält intresse att köpa de delar av EMI som Universal Music nu säljer som del av Universal/EMI-affären. Men American Idol-skaparen Fuller och skivbolagslegenden Blackwell får om ryktet stämmer tuff konkurrens om de 40% av EMI det sägs handla om. Såväl BMG Rights, Sony som Warners ägare Access finns bland spekulanterna.

Det är brittiska Independent som citerar källor nära såväl Fuller/Blackwell som Warner. I fallet med de engelska entreprenörerna skall dessa enligt tidningen backas av såväl ett riskbolag som ett mobiltelefonföretag. Independents källa säger att konstellationen skulle vara beredda betala 563 miljoner dollar för en katalog som ur engelskt perspektiv toppas av Coldplay. En källa hos Warner säger till Independent att priset för 40% av EMI:s skivbolagsdel – där svenska EMI ingår bland det som är till salu – är relativt sett lägre än vad Universal Music betalat för den del av EMI Music som de nu fusionerar med Universal.

Utöver de stora aktörerna – dit expertisen i högsta grad räknar även BMG och Sony – finns även de som anmält intresse att köpa delar av de EMI-bolag som är till försäljning. Miljardären Richard Branson ryktas exempelvis vara ute efter det bolag han en gång skapade, Virgin Music, detta i så fall ihop med independentbolaget Naive.

Tidtabellen för auktionen tror expertisen är att Universal börjar ta in bud i slutet av november eller början av december för att slutföra försäljningen/försäljningarna i början av 2013. Alla tecken tyder på att Universal vill genomföra affären som en enda.

Lars Nylin