22 april 2010

Apple visar rekordsiffror för första kvartalet 2010

Under det första kvartalet 2010 ökade Apple sin vinst med hela 90 procent jämfört med samma period föregående år. Totalt blev vinsten 3,07 miljarder dollar på intäkter som låg på 13,5 miljarder dollar. Såväl omsättning som vinst är det bästa resultatet Apple någonsin har gjort under ett kvartal.

Vad ligger till grund för dessa oerhört positiva siffror, som tog såväl analytiker som Wall Street med överraskning?

Det är inte iPoden som är stått för ökningen, försäljningen av iPoden har stabiliserats och man såg t.o.m. en liten nedgång under kvartalet. Totalt sålde Apple 9,75 miljoner enheter. Det verkar som att användarna i allt högre grad nu vill ha en kombinerad mobil och mediespelare och därför har försäljningen av iPhone exploderat. Apple sålde mer än dubbelt så många lurar under kvartalet jämfört med samma period förra året, totalt 8,75 miljoner iPhones. Förväntningarna har dock varit ganska lågt ställda på iPhone, eftersom man väntar på lanseringen av den fjärde generationens mobiler. Men trots detta ökade försäljningen alltså drastiskt för Apple.

Dessutom ökade Apple sin försäljning av Mac-datorer med hela 33 procent under perioden, totalt såldes 2,94 miljoner datorer. Det positiva ekonomiska resultatet fick aktien att stiga med närmare 6 procent på Nasdaq under onsdagen, en uppgång som fortsatte under torsdagen.

Daniel Johansson