Krönika 24 mars 2020

VALSINGER: Artisternas gärning är en samhällsinsats

Liveströmningarna på sociala medier från artister i alla världens hörn håller inte bara musikscenen levande i karantäntider. De är en samhällsinsats, skriver MI:s Christel Valsinger.

Vi visste såklart redan innan att det är konserterna som numera ska hämta tillbaka pengarna från de investeringar som inspelningar, repetitioner och PR-kampanjer innebär i en artistkarriär. Men vem trodde att vi skulle tappa den möjligheten så plötsligt som vi gjort denna vårvinter? 

När artister just nu ställer upp och delar med sig av sig själva och sin musik i liveströmningar på olika plattformar så är det förstås, med all rätt, ett sätt att hålla intresset uppe för sin musik, att locka till streaming och framtida inköp av konsertbiljetter. Men det blir också till något mer.

Jag äter lunch till Karantänsessions med Lina Hedlund, hänger i hemmastudion med Christine & The Queens och lyssnar till hur de tajta systrarna i HAIM hanterar att vara ifrån varandra med hjälp av Netflix och pussel.

När First Aid Kit  bjuder in till hemmakonsert är vi runt 5000 personer från olika delar av världen som möts i den finaste av upplevelser, den när musiken slår rakt in i hjärtat och utestänger allt annat. Det strömmar färgglada hjärtan över skärmen och vinkas från Mexiko, Frankrike, England, USA och Sverige när Klara och Johanna sjunger med solen i ögonen genom vardagsrumsfönstret. I slutpartiet av The Hem of Her Dress, blir vi till en stor tangentbords-kör som skriver ”lala-lala-lala” i kommentarsfältet. Jag skrattar och smålipar samtidigt. Här sitter vi framför de där skärmarna som förbannats så många gånger för att förstöra våra sociala liv och så är det just tack vare dem vi får utlopp för vårt behov av gemenskap. 

Tekniken är möjliggöraren, men den där känslan av samhörighet, den är det musiken som skapar. Just nu är den känslan viktigare än någonsin. Ska vi stå ut med med social distansering och karantän vill det till att vi upplever att alla ställer upp. I liveströmningarna ser vi varandra och vet att de uppoffringar vi gör, de gör vi tillsammans. Musiken är bron mellan oss.

Det som artisterna gör just nu är inget mindre än en samhällsinsats. Det ska vi komma ihåg när krafter som vill förringa kulturens värde  åter gör sig hörda.

Christel Valsinger