17 april 2023

Abba The Museum 10 år – firar med Voyage-utställning

ABBA The Museum firar 10 år med att presentera en helt ny utställning – ABBA Voyage, dedikerad den virtuella konserten som hittills gästat London. Utställningen öppnar 7 maj.

Utställningen tar med besökaren bakom kulisserna i skapandet av den virtuella konsertupplevelsen och innehåller exklusiva intervjuer, bilder och de scenkläder som B Åkerlund skapat i samarbete med bland annat Dolce Gabbana och Michael Schmidt.

I samarbete med producenterna av ABBA Voyage – Svana Gisla, Ludvig Andersson och Baille Walsh – har ABBA The Museum fått tillgång till både de färdiga kostymerna designade av B Åkerlund, och skisser och filmmaterial från skapandet av ABBA Voyage.

-Jag är så stolt över att jag och teamet på ABBA The Museum fått vara med och skapa den här utställningen. Den ger besökaren insyn i hur den virtuella konserten och albumet skapades och innefattar bland annat nya och exklusiva intervjuer med Björn och Benny, säger Ingmarie Halling, kreativ chef på ABBA The Museum i ett pressmeddelande.

ABBA Voyage i London presenteras på en specialbyggd arena för 3000 personer, där Agnetha, Björn, Benny och Anni-Frid transformerats till digitala versioner av sig själva.

Föreställningen hade premiär i maj förra året och blev en omedelbar succé. Den har kallats “jaw-dropping” av tidningen The Guardian och “Out of this world” av The Times, och har setts av över en miljon fans från hela världen.

-Vi har älskat att arbeta tillsammans med ABBA The Museum i Stockholm för att ge inblick i magin kring ABBA Voyage. Vi är stolta över att nu kunna visa upp de otroliga insatserna som hela teamet gjort och det fantastiska äventyret det har varit att göra det omöjliga möjligt, säger Ludvig Andersson och Svana Gisla, producenter av ABBA Voyage.

ABBA The Museum öppnade 2013 och har sedan dess lockat 2,5 miljoner besökare från hela världen.

-Jag kan inte komma på ett bättre sätt att fira ABBA The Museums 10-årsjubileum än med en ny utställning. Med hjälp av ABBA Voyage får vi följa med genom hela ABBA-historien – från den allra första början och in i framtiden. Vi ser väldigt mycket fram emot att välkomna både nya och återkommande gäster, säger Caroline Fagerlind, Head of Exhibitions på ABBA The Museum.

Lars Nylin