27 november 2017

PÅ JOBBET MED Liza Berthelsen/Border Music

Hon älskar att prata i telefon, blir löjligt lycklig av höga recensionsbetyg i tidningar och undrar när merch-klänningen egentligen ska komma. Den här veckan är vi med Liza Berthelsen på jobbet.

Jobbar man med musikjournalistik, så har man fått mail från Liza Berthelsen. Hon har funnits på Border Music sedan 2003 och har säkert skickat ut tillräckligt med pressreleaser för att det skulle räcka jorden runt.

Vad är ditt jobb/din titel? 

– PR Manager på Border Music där jag sköter intern och extern PR – dvs bolag/akter som inte går via Border.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

– Innan läggdags gör jag alltid en kom-ihåg-lista inför nästa dag. På morgonen googlar jag vad som skrivits om akterna jag jobbar med, för att se om detta i sin tur kan användas gentemot säljavdelning eller de externa uppdragsgivarna. Efter det svarar jag på mejl från press, bolag och musiker, lyssnar på ny musik, skriver presstexter, gör utskick till press och ringer och tjötar med journalister om intervjuer med artister. Kanske knåpar jag ihop en PR-plan, kanske går jag på en konsert med ett band eller en artist jag jobbar med. Är det en fredag eller måndag rapporterar jag till uppdragsgivarna. Lägger ut pressklipp på Facebook och Instagram med mera.

Vem är din närmaste arbetskamrat? 

– Telefonen.

Vad ägnar du allra mest tid åt?

– Svara på mejl/skicka mejl, skriva presstexter, prata i telefon med artister, journalister, bolag och min chef Jalle. Jag ÄLSKAR att prata i telefon.

Artistmerch som syns på ditt kontor/skrivbord? 

– T-shirts, bagar och muggar. Vore skojigt med något oväntat…ser fram emot merch-boots! Och när kommer merch-klänningen? Jag hade en jäkligt cool Prodigy-jacka för hundra år sedan men gav bort den till en skribent som tiggde och bad om att få den till sin lillebror. Borde kollat med på e-bay om hen sålde den istället för att verkligen ge den till sin lillebror ha ha.

 När firade du något senast på kontoret? Och hur?

– Har aldrig firat något under kontorstid. Det är väl i så fall att jag går omkring och viftar med armarna och ropar hurra några gånger. Kanske mejlar jag Pierre på Sonic, Jan Gradvall, Håkan Steen eller Johan Lindqvist och berättar den glada nyheten. De litar jag på till hundra procent och de har aldrig tjallat om något jag berättat.

Hur lyssnar du på musik på jobbet?

– Mest i hörlurar på datorn annars via cd- eller vinylspelare.

När är jobbet som bäst? 

– Högt recensionsbetyg i många tidningar samtidigt gör mig fortfarande efter alla år löjligt lycklig.

Som sämst?

– Att man som PR person är längst ner i hierarkin inom musikindustrin. Varför det är så kan ni lätt själva räkna ut… Jobbet kan på ytan te sig väldigt simpelt men det finns så många detaljer och strategiska överväganden som måste göras för att en release skall bli lyckosam. Kommunikation, engagemang, passion är allt. Ibland går det åt pepparn ändå men då vet man i alla fall att man gjort allt som står i ens makt.

Vad/vilka jobbar du med i vinter?

– Hur många underbara artister som helst!

Christel Valsinger