3 november 2017

4 SNABBA Anna Charlotta Gunnarson/sjungande pophistoriker

”Stjärnglänsande infotainment av och med hjärnorna bakom radiosuccén Pop och politik”. Så presenterar Riksteatern den turné som Anna Charlotta Gunnarson gör ihop med radiokollegerna Agneta Karlsson och David Silva under namnet Allt du måste veta om pop. MI blev givetvis svårt nyfiken och frågade Gunnarson vad det hela handlar om.

Vad innebär Allt du måste veta om pop?

– En rolig, bildande och musikspäckad resumé av de senaste hundra årens mäktiga svenska pophistoria. Pop är ju en förkortning för ordet ”populär”, vilket gör showen väldigt bred. Vi kastar oss mellan schlager, rock, house och swing och berättelser om bland andra Lill-Babs, Laleh, Cornelis Vreeswijk, Ison Glasgow och Agnetha Fältskog. Vi lyfter också fram bortglömda musiker, för vårt motto är: Hellre oberättade än uttjatade storys. Har man hört Pop och politik i radio kommer man att känna igen sig, med tillägget att vi också dansar och sjunger en del. Högt och lågt helt enkelt, ha ha.

Hur stort grepp tar ni historiskt?

– Vi går tillbaka till 1900-talets början, för att via t ex Karin Juel, Björn Skifs och Roxette landa i dagens musiklandskap. Dessutom synar vi begreppet ”det svenska musikundret” och där är det ju mycket som hänger ihop. Eftersom vi har skrivit på manuset i nästan två år så har det blivit mycket grävande i arkiven. Vi har också tillgång till underbara rockfoton, då vi samarbetar med förlaget som gav ut tidningarna Poster och Okej. Vår föreställning utspelar sig nämligen inte bara på scen, utan också på en stor skärm där vi visar mängder av filmer och foton.

Hur har reaktionerna varit hittills?

– Underbara. Vi spelar på 30 orter fram till mitten av februari, så vi får verkligen möta folk i hela landet. De sjunger med, ligger dubbelvikta av skratt och blir förbaskade på orättvisor, om vartannat. Vi får mycket kärlek av publiken, från 11-åringar till 93-åringar – många blir peppade av att vi lyfter fram musikkvinnor som förringats i historieskrivningen. När jag kom hem efter vår första turnésväng låg ett brev och väntade på mig från Karin Juels barnbarn! Hon var paff och glad över att vi lyfter fram mormors insatser mot nazisterna under andra världskriget. Det kändes mäktigt. Och på så sätt har vi nu ännu mer stoff att berätta.

Vad pysslar du själv med framöver?

– I november släpper vårt popband 500 mil ett smakprov från kommande albumet. Pirrigt värre! Låten heter Chokladmuffins, goda, april – 81 och handlar om min mamma. Inträngd i 70-talets hemmafruideal ägnade hon dagarna åt att baka medelmåttiga finska pinnar fastän hon i smyg var begåvad med ett egenartat skriftspråk. Hennes noveller upptäckte jag först efter hennes död och det har gjort mig gruvligt sorgsen. Vi räknar med att ha albumet klart under senvåren, så att vi kan dyka upp på lite roliga sommarfestivaler igen.

– Men före årsskiftet är det dags att fatta årets viktigaste musikbeslut. I december ses juryn för Swedish Music Hall of Fame på nytt för att bestämma det slutgiltiga invalet till 2018. Det är stentufft, men jäkligt kul att välja rätt bukett bland alla makalösa svenska artister som platsar.

Lars Nylin