26 juli 2022

SVT-serie om svensk hård rock

Efter Det svenska popundret har det blivit dags för historien om ett annat svenskt musikaliskt under. På fyra timmar berättar SVT med start 31/7 om den hårda rocken som satt Sverige på världskartan i dokumentärserien Hård Rock På Export, och särskrivningen i titeln är avsiktlig. 

Det började med att en tonåring skickade en kassett över Atlanten på vinst och förlust. Drygt 40 år senare kan vi konstatera att det inte bara var startpunkten på Yngwie Malmsteens karriär, utan också för svensk hårdrocks resa ut i världen.

En resa som pågår än i dag. Att se svenska band på de största scenerna har blivit vardagsmat i hårdrocksvärlden.

Redaktionen bakom Det svenska popundret och Den svenska hiphopens pionjärer har nu kavlat upp ärmarna och gjort den breda, underhållande och initierade historien om svensk hårdrock. I fler än 30 nygjorda intervjuer, massor med guldklipp ur arkiven och med Magnus Broni som berättarröst tecknas historien om storsäljare, stilbildare, entusiaster, kultband och ikoner.

Resultatet är fyra timmar och fyra avsnitt där det pratas om och med namn som Europe, Ghost, Bathory, Entombed, Hammerfall, Candlemass, Opeth, Refused, Arch Enemy, In Flames, Clawfinger, Meshuggah, Amon Amarth, Sabaton, At The Gates, Yngwie Malmsteen och många fler.

Att serien heter ”Hård Rock på export” är en helt medveten särskrivning. Det svenska hårdrocksträdet är både mäktigt och spretigt och rymmer så många olika subgenrer att alla varken kan eller vill kategoriseras som hårdrock. Men de spelar alla åtminstone hård rock och förutom att de alla ryms i serien delar också något ännu viktigare. För det här handlar först och främst om passion och dedikation.

– Det är så sjukt dags! Vi har väldigt mycket att vara stolta över när det kommer till den svenska hårdrockskulturen, som många inte har en jävla aning om. Sverige har ju satt ett stort avtryck inom det mesta från hård rock till extrem metal. Det är otroligt häftigt, säger Magnus Broni.

 

Del 1

Hård Rock På Export

Dokumentärserie om den hårda rocken som satt Sverige på världskartan. Del 1 av 4. Under 80-talet fostrar Sverige såväl storsäljare som stilbildare som det pratas om i hårdrocksvärlden än idag. Allt inom några postnummers radie i Stockholmsområdet. Om och med Europe, Yngwie Malmsteen, Bathory, Candlemass med flera.

 

Del 2

Hård Rock På Export

Dokumentärserie om den hårda rocken som satt Sverige på världskartan. Del 2 av 4. Från topplistorna och ner i underjorden. Under 90-talet gör några dedikerade tonåringar Stockholm och Göteborg till centralorter inom death metal och Umeå blir synonymt med hardcore. Medverkande:  Entombed, At The Gates, Dark Tranqulity, Refused, Clawfinger, Mikkey Dee med flera.

 

Del 3

Dokumentärserie om den hårda rocken som satt Sverige på världskartan. Del 3 av 4. Från underjorden till topplistorna. De extrema blir storsäljare och cashar in. Dessutom drar några göteborgare igång en renässans för klassisk heavy metal.

Medverkande: Arch Enemy, In Flames, Opeth, Meshuggah, Hammerfall.

 

Del 4

Dokumentärserie om den hårda rocken som satt Sverige på världskartan. Del 4 av 4. Under 10-talet räcker det inte längre med att ta med sig instrument upp på scen. Nu skruvas scenshower och koncept upp till nästa nivå. Dessutom summering av 40 år av hård rock på export.

Medverkande: Ghost, Sabaton, Amon Amarth, Watain.