8 juli 2015

ESC 2016 Finalen i Stockholm

Det var kanske ingen högoddsare, men nu är det bekräftat: finalen av 2016 års Eurovision Song Contest arrangeras i Stockholm, närmare bestämt i Globen, med själva finalkvällen den 14 maj.

Efter Måns Zelmerlöws seger i Wien trodde många – inklusive MI – att det var mer eller mindre självklart att finalen skulle gå i någon av de nya arenorna i Stockholm (Tele 2) eller Solna (Friends). Men när kravbilden för finalen, arenan upptas en månadslång period, blev det mer öppet var finalen skulle hamna.

Och alternativ till Stockholm fanns, i synnerhet Göteborg, men även exempelvis Malmö och Örnsköldsvik har funnits med i bilden. Men efter att ha granskat alternativen har SVT nu valt Stockholm. Hela området kring Globen ingår i upplägget.

”Det blir ett unikt arrangemang där alla våra fyra arenor: Ericsson Globe, Hovet, Annexet och Tele2 Arena, används till ett evenemang samtidigt. Huvudscen för semifinaler och final är Ericsson Globe”, skriver Stockholm Globe Arenas på sin webbplats.

Martin Österdahl kommer precis som när Sverige anordnade tävlingen 2013 att vara exekutiv producent. Han säger om Stockholms upplägg.

– Stockholm har kommit med ett helgjutet erbjudande som garanterar att evenemanget återigen tas till nästa nivå, säger han.

Stefan Gadd, som är presschef för Göteborg & Co, är lite besviken när SVT.se intervjuar honom:

– Självklart ville vi ha det i Göteborg, annars vi inte sökt – och lagt så mycket tid på vår ansökan. Vi har ju inte haft Eurovision sedan 1985, så det hade varit fantastiskt. I Göteborg märks det dessutom i hela staden när det är något som händer. Staden svämmar över! Precis som det gjorde i Malmö, som också har en kompakt stadskärna, säger Gadd och avslutar möjligen en aning beskt:

– Stockholm måste väl ha haft en fantastisk ansökan. Vi får försöka komma igen nästa gång.

Eurovision Song Contest anordnades i Globen år 2000 och kommer nu alltså till arenan en andra gång. Semifinalerna av Eurovision Song Contest 2016 arrangeras den 10 och 12 maj och finalen den 14 maj. Biljetterna planeras släppas omkring årsskiftet.

Lars Nylin