10 december 2014

ORGANISATION SOM 40 år

SOM, de oberoende skivbolagens organisation, firar i år 40 år. Det firas bland annat med en utställningen på Swedish Music Hall of Fame i Stockholm som hade vernissage i tisdags.

Kvällen inleddes med ett framträdande av Parisbaserade duon Peter von Poehl och Marie Modiano, som i februar nästa år släpper fyra album via Comedia / Playground. Därefter följde en kort paneldebatt med Åsa Carild, AK von Malmborg, Jonas Sjöström och Anders Engström som i regi av moderator Claes Olson pratade historik och framtid för SOM och den oberoende musikscenen i stort.

Grunden till de oberoende svenska skivbolagens organisation SOM – Svenska Oberoende Musikproducenter . lades av bolag som MNW och Silence 1974. 40 år senare är närmare 270 svenska skivbolag av olika storlek och inom flera olika musikaliska genrer medlemmar i en organisation som genom åren har varit en gemensam arbetsplattform för mer än 900 unika bolag. På agendan har bland annat funnits radiopengar, statligt fonogramstöd, utbildning, exportsatsningar och även skapandet av musikgalan Manifest.

– Det är fantastiskt att arbeta i en organisation med en så lång och aktiv historia. Vi glömmer ibland bort hur mycket som kan åstadkommas när människor samlar kraft och energi bakom en gemensam idé, säger Anders Engström, ordförande i SOM.

– I framtiden kan vi hoppas på att vi få fler livskraftiga musikbolag i mellansegmentet, där saknas just nu bra, starka aktörer. Vi har några få stora independents men sedan är det mest fåmansbolag som ofta har svårt att lyfta sig till nästa nivå, kommenterar Jonas Sjöström – som länge varit centralfigur i SOM-sammanhanget. I dag är han VD för skivbolaget Playground och har titeln president i de europeiska bolagens organisation Impala.

Utställningen, som hänger till mars 2015, arrangeras i samarbete mellan SOM, Swedish Music Hall Of Fame och Rockarkivet. Spotify Business står för musiklyssningsstationen. Texter: Claes Olson
Grafisk form: Victoria Skoglund & Ola Lindgren / Skogen Grafisk Form.

Lars Nylin