7 maj 2024

Lyckat genrep – Marcus & Martinus redo för ESC-finalen

Eurovisionveckan är igång sedan i lördags och ikväll är det dags för den första seminfinalen  i Eurovision Song Contest. MI har pratat med Niklas Rune, A&R på Universal Music, som är på plats i Malmö med Sveriges representanter i årets tävling, Marcus & Martinus.

Marcus & Martinus vann 2024 års upplaga av Melodifestivalen överlägset med låten Unforgettable, skriven ihop med Jimmy ”Joker” Thörnfeldt (bilden till höger), Joy Deb och Linnea Deb.

Tack vare Loreens ESC-vinst med Tattoo förra året behöver Sverige inte kvala in till Eurovisionfinalen i någon av de två semifinaler som äger rum den 7:e och 9:e maj. Marcus & Martinus kommer däremot att visa upp sitt nummer i kvällens semi, tillsammans med Storbritannien och Tyskland som ingår i the big five och därför alltid går direkt till final.

Igår anslöt Marcus & Martinus’ A&R Niklas Rune, till Sveriges ESC-team då det var dags för genrep, både med och utan publik. 

Hur gick genrepet?

– Fantastiskt! Alla är jättenöjda! 

Har numret förändrats sedan Melodifestivalen?

– Det har anpassats till den nya scenen, men det är till det bättre faktiskt. Det är väldigt snyggt.

Hur laddas det inför kvällens uppträdande och finalen på lördag?

– Med rep och vila. Killarna har rest runt och träffat eurovisionfolk i hela Europa sedan de klev av scenen på Melodifestivalen i princip. De har varit i Spanien, Tyskland, Serbien och England – alla stora marknader – och gjort tv, shower och Eurovisionparties. Så det har inte varit många lediga dagar.

– Så vi håller på att se till att allt ska funka runt omkring dem så att de får så mycket ro och rast som möjligt. Det är väldigt mycket journalister här, och killarna ska ju vara tillgängliga hela tiden. Inte bara för internationell press, utan även för svensk press där många gärna vill prata med dem.

Har du varit med på PR-turnén?

– Nej, vi har ett fint team med bra management runtom i Europa som håller i de bitarna.

Hur är stämningen i Malmö?

– Jättebra. Det är en väldigt speciell bubbla att komma in i med alla människor från Europa och Australien. Man kan nästan ta på den. 

I media handlar väldigt mycket av rapporteringen om säkerheten, som är extra tilltagen i år. Känner du av den?

– Jag försöker att inte tänka så mycket på det. Jag är här för att göra mitt jobb och de andra som kan sitt får göra det. Det är hög polistäthet men det är det ju på fotbollsmatcher också. 

Hur ser du på konkurrensen? Sverige ligger inte så högt i rankingen än så länge.

– Vi tog några steg igår efter genrepet tror jag. Men vi ska följa upp Loreen som vann förra året och det är inte det lättaste. 

– Killarna gör sitt yttersta och dom är väldigt likeable som personer. Det är alla bitarna tillsammans som ska göra det.

Tider för ESC i SVT 1 och på SVT play:

Tisdag 7 maj kl 21 – Semifinal 1
Torsdag 9 maj kl 21  – Semifinal 2
Lördag 11 maj kl 21 – Final

Christel Valsinger

Foto: Niklas Rune