7 maj 2024

4 SNABBA: Markus Jägerstedt, nystartande Maxim

I höst nyöppnar ärevördiga Maxim i Stockholm med ett genrebrett program. En av ägarna är musikern, producenten och kapellmästaren Markus Jägerstedt. Vi hörde av oss för en 4 Snabba.

Jägerstedt har bland annat arbetat med artister som Robyn, Loreen, Seinabo Sey, Oskar Linnros och Markus Krunegård. Hans mångåriga karriär har tagit honom från intima klubbscener runt om i världen, via shower på scenkonstfestivaler i Berlin till Madison Square Garden i New York, och tillsammans med Robyn har han spelat förband till både Madonna och Coldplay.

När Maxin öppnar i höst väntar artister som Sarah Klang, Adam Thal (tidigare Tensta), afghansk-persiska Valy i samarbete med Karimi Entertainment och i samarbete med Stockholm Jazz bland annat amerikanska gitarristen Bill Frisell.

Vad kommer att hända på Maxim?

-Det blir konsert, teater, standup, bio, talkshows. Livestreamade konserter på bio från konserthus runt om i världen (live på bio) m.m. Vi hoppas kunna starta en plats där man känner sig hemma oavsett om man riktat in sig på något specifikt i programmet eller kommer dit för att bli överraskad. Vi som driver Maxim är en bred skara som jobbat med kultur i många olika former och är därför noga med att behoven för dessa former tillgodoses. Det kommer speglas i programmet och förhoppningsvis självklart också hos besökarna.

Hur kommer ni runt det tidigare problem med störda grannar?

-Detta har vi tagit på största allvar och har tillsammans med arkitekter och akustiker gjort en helt ljudisolerad salong, ett rum i rummet som inte är i fysisk kontakt med övriga byggnader. För att undvika att ljud fortplantar sig i väggar har även salongens originalstomme kapats och separerats från kringliggande lägenheter.

Vem är du själv? 

-Jag är musiker, artist, producent och kompositör där live ofta fått mer fokus än studio, även om jag alltid gör båda. Som musical director arrangerar jag och proddar liveshower för t.ex. Robyn, Loreen, Little Jinder, Markus Krunegård. I min studio Paalsund på Långholmen gör jag för närvarande musik till SVT:s serie The Pirate Bay.

Vilken är den bästa konsertlokal du varit i?

-Jag återkommer alltid till Radio City Music Hall i NYC när jag tänker på mäktiga scener. En klassisk, anrik scen där du trots storleken känner att du har kontakt med hela publiken var du än fäster blicken. Hollywood Bowl i Los Angeles har samma egenskaper, och där kan du också se stjärnhimlen. Älskar och saknar alla naturnära festivalerscener/folkets hus/dansbanor. Mycket dör ut och jag hoppas verkligen de får leva kvar.

Fotnot: En av Markus Jägerstedts första insatser har varit att göra Maxim till den första konsertlokalen i Europa att erbjuda sina artister möjligheten att spela in sina konserter direkt på vinyl. Detta sker genom ett samarbete mellan Maxim och företaget Govinyl AB.

Lars Nylin