Nyheter 7 november 2013

FESTIVAL Atomic Swing återuppstår på Love & Peace Havana

Skivbolaget National kan idag avslöja att Atomic Swing gör en helt exklusiv återföreningskonsert 8 mars 2014 på festivalen Love & Peace Havanna i Kubas huvudstad. Scenen kommer att delas med bl.a den stora kubanske artisten X Alfonso.

Festivalen i Havanna startade 2011 som ett samarbete mellan skivbolaget National, svenska festivalen Peace & Love samt Fabrica de Arte Cubano, som drivs av kubanske storstjärnan Equis X Alfonso.  När Peace & Love-festivalen p.g.a. ekonomiskt trångmål tvingades hoppa av samarbetet 2012 kom norska ambassaden i Havanna in som ny samarbetspartner, samtidigt ändrades festivalens namn till Love & Peace Havana för att än mer accentuera kärleken till fantastiska Kuba och dess musik- och kulturliv av yttersta världsklass.

På sikt är ambitionen att det ska vara en skandinavisk kulturfestival med musik av allehanda slag i fokus, samt att utgöra en kreativ mötesplats mellan skandinaviska och kubanska artister och konstnärer. Tidigare år har artister som Timbuktu, Looptroop Rockers, Veronica Maggio, The Baboon Show och Maskinen uppträtt.

I Atomic Swing ingår Niclas Frisk (sång, gitarr), Micke Lohse (keyboards, sång ), Petter Orwin (bas) och Henrik Berglund (trummor). Sedan genombrottet med sitt klassiska debutalbum A Car Crash In The Blue 1992 [Sonet / Universal Music] och hits som Stone Me Into The Groove, Smile och Dream On (även inspelad av Jerry Williams) har bandet flera gånger framgångsrikt turnerat på den internationella scenen.

Senaste livstecknet var 2006 års The Broken Habanas [National] som följdes upp med en omfattande Skandinavienturné – då man bl.a gästades av dåvarande kulturminister Leif Pagrotsky i ett tv-framträdande. Sedan dess har det dock varit tyst kring kvartetten, fram till den nu aktuella återföreningen.

Niklas Frisk har de senaste åren medverkat i Nina Persson-frontade A Camp, spelat med egna projektet Chinatown och är just nu aktuell som producent av Luna Greens kommande debutalbum. Micke Lohse har bl.a turnerat solo på kontinenten under namnet Micke From Sweden.

Nästa års Love & Peace Havana arrangeras 5-8 mars, Mer detaljer och artistiskt innehåll kommer inom kort.

Claes Olson