24 september 2013

SKAP Hiphopare djupdyker i juridiken

Vad vet egentligen unga svenska aktörer inom hiphop-genren om hur musikbranschen fungerar? Den frågan ställde sig musikjournalisten Ametist Azordegan och inledde ett samarbete med juristen Andreas Wendén och SKAP – Sveriges kompositörer och textförfattare.

– Oftast vill man bara prata om det kreativa, att det är kul att göra musik. Under min karriär som låtskrivare önskar jag ibland att jag hade varit mer intresserad av mina rättigheter som låtskrivare och inte bara det kreativa, säger låtskrivaren och musikern Amir Chamdin.

SKAP erbjuder sedan länge medlemsutbildningar och juridisk rådgivning, men har inte tidigare riktat sig så tydligt mot just genren hiphop. Genom samarbetet med Ametist Azordegan och Andreas Wendén hoppas SKAP nå nya grupper av musikskapare. Eventet Din musikbusiness – har du koll på dina rättigheter? riktar sig i första hand till alla som är aktiva inom hiphop och soul, men alla musikskapare är välkomna.

Intresset är stort. En vecka innan eventet har drygt 170 unga musikskapare anmält sig via Facebook.

Deltagarna får bland annat träffa låtskrivaren och musikern Amir Chamdin och Salla Salazar från Redline Recordings, som båda delar med sig av sina erfarenheter och kunskaper om hur musikbranschen fungerar. Vad ska man tänka på när man skriver avtal? Hur ser man till att bevaka sina rättigheter? Det och mycket mer kommer Din musikbusiness – har du koll på dina rättigheter? att ta upp under en eftermiddag på Södra Bar i Stockholm.

– Jag är med för att det är viktigt att dela med sig av sina erfarenheter till andra som vill lyckas i musikbranschen. Vi sitter i samma båt och bara tillsammans kan vi förbättra villkoren, säger Salla Salazar.

Din musikbusiness – har du koll på dina rättigheter?

Tid: 13.00-16.00, lördag 28 september
Plats: Södra Bar, Stockholm
Föreläsare: Andreas Wendén, jurist.
Gästtalare: Amir Chamdin, låtskrivare, musiker och regissör, Salla Salazar, Redline Recordings.
Moderator: Ametist Azordegan, musikjournalist.

Lars Nylin